Prvi besplatni radioničarski prostor - Mejkers spejs

Prvi besplatni radioničarski prostor - Mejkers spejs Izvor: FoNet/Beoinfo

Prvi radioničarski prostor za sve građane - "Mejkers spejs" (Maker’s Space), otvoren je u Naučnom klubu u Beogradu, a građanima će tu biti na raspolaganju svi materijali, kako bi mogli da razvijaju svoje projekte.

Kako je saopšteno, Centar za promociju nauke, uz podršku kompanije NIS, u okviru programa Zajednici zajedno otvorili su prvi radioničarski prostor takve vrste u Srbiji, otvorenu laboratoriju za sve koji traže mesto za materijalizaciju svojih ideja.

Kao deo Naučnog kluba Beograd, na više od 130 kvadratnih metara prostora, korisnici "Mejkers spejsa" imaće na raspolaganju materijal, alat, radni prostor, računare, stručnu pomoć i savete kolega s kojima mogu da razvijaju svoje projekte – od ideje do gotovih prototipova. Rukovoditeljka Programskog sektora Centra za promociju nauke, Tanja Adnađević rekla je da su takvi prostori "inkubatori znanja i tehnologije za 21 vek, a sve sa ciljem povećanja digitalne i tehnološke pismenosti".

U Mejkers spejsu članovi imaju otvoren pristup svim sadržajima – od biblioteke, preko računarske mreže do mašina, i potpuno su slobodni da koriste sve dostupne resurse.

Prostor je otvoren za decu, odrasle, naučnike, preduzetnike, umetnike, a sadrži raznu opremu - od 3D štampača i skenera, laserskih testera, CNC mašina, lemnih stanica, do makaza za sečenje kartona.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

XXL

Vec vidim nekog lika koji dolazi svaki dan i pravi stolariju ili nesto slicno, i posle to prodaje! Tudj alat, masine i materijal- milina!

5 0

Los Prevod

Napokon nesto za nauku i kulturu....

2 0

Bak

Konačno da uzmemo neku lepu ideju od Amerikanaca, za promenu! Glavni zagovornik Makers space u USA je Adam Savage, jedan od Myth busters ekipe.

16 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo