Antić: Porast ulaganja u rudarstvo

Antić: Porast ulaganja u rudarstvo Izvor: N1

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da Srbija, dve godine posle usvajanja Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, već oseća koristi tog zakona, jer postoji 130 istražnih i 220 eksploatacionih polja, sa oko 60 miliona evra investicija u istraživanjima u 2017. godini.

Antić je, na konferenciji trgovinske misije britanske ambasade "Balkans Mining Roadshow", kojoj su prisustvovali predstavnici 20 britanskih rudarskih kompanija, rekao da su zakonom zadovoljeni interesi i države i rudarskih kompanija, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Prema rečima Antića, jedan od glavnih pokazatelja porasta ulaganja u sektor rudarstva su dva projekta geoloških istraživanja koja sprovode vodeće svetske kompanije u ovoj oblasti, a to su Rio Tinto – projekat istraživanja litijuma "Jadar" i NEVSUN – projekat istraživanja bakra i zlata "Čukaru Peki".

Prema podacima kompanije Rio Tinto, do sada je u projekat "Jadar" uloženo oko 90 miliona dolara. Otvaranjem rudnika Jadar, stvorio bi se potencijal za snabdevanje 10 odsto globalne tražnje za litijumom – što bi pozicioniralo Srbiju kao jednog od vodećih snabdevača važnih minerala u svetu, izjavio je Antić.

"Smatramo da sektor rudarstva ima jednu od vodećih uloga u razvoju srpske privrede", zaključio je Antić.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nenad

Kako ti, uvek kazes, ono, sto oni ,zele da cuju?!! I nema da te boli glava.

0 0

ceca

BRAVO,sada ce moji unuci da budu najamni radnic strancima u sopstvenoj zemlj.Mi se uvek vracamo nazad je moj deda je bio radnik_(rudar sa dvanajes godina kod Belgijanca)i borio se protiv toga.Sada mi opet zivimo san kapitalizma.Cudan smo narod zasto uvek moramo da budemo nwcije"sluge" a navodno se borimo da budemo "gazde"

2 0

Sir Oliver

Ma daaaaa, rusi strašno ulažu sa ovakvom rudnom rentom.

7 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo