Mičel: Važno je da Makedonija i Grčka produže pregovore

Mičel: Važno je da Makedonija i Grčka produže pregovore Izvor: TANJUG/Makedonska informativna agencija/Darko Popov

Sjedinjene Američke Države podržavaju Makedoniju i Grčku da nađu rešenje za spor oko imena i veoma je važno da produže pregovore, izjavio je u Skoplju pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel.

"Poruka je da SAD podržavaju Makedoniju i Grčku da nađu zajednički prihvatljivo rešenje. Jedino trajno rešenje će biti zajedničko rešenje. Mislim da Makedonija preuzima velike i značajne korake napred, kao i Grčka. Mi smo srećni zbog napretka i mislim da tu postoji odlična mogućnost za pronalaženje rešenja", rekao je Mičel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju je istakao da SAD podržavaju Makedoniju u njenim evroatlantskim aspiracijama i dodao da vrata NATO ostaju otvorena.

Na novinarsko pitanje da li će se SAD direktno umešati u pregovore Makedonije i Grčke, Mičel je rekao da SAD podržavaju proces, ali da dve države spor treba da reše same.

Makedonski premijeer Zoran Zaev je na isto pitanje odgovorio da je "svaki prijatelj od pomoći, a posebno kad su strateški partneri kao što su SAD Makedoniji.

"Spor oko imena traje 25 godina. To je teško, mučno i osetljivo pitanje… Svakako, ako bude potrebno, očekujem pomoć u pravcu da ohrabre dve strane", rekao je Zaev.

Upitan za grčki nacrt predloga sporazuma, koji bi u Skoplje naredne sedmice trebalo da donese šef grčke diplomatije Nikos Kocijas, Zaev je rekao da je svaki dokument vredan razmatranja.

"Sve što je od pomoći ćemo da iskoristimo u procesu. Obe strane su saglasne da proces treba da se produži. To treba da bude verifikovano u UN, koje vode pregovarački proces", rekao je makedonski premijer.

"Informisao sam Mičela da počinjemo finalnu fazu koja će doneti dostojanstveno rešenje za ime. Ostajemo na putu građenja poverenja sa Grčkom. Pokazali smo jasnu spremnost za pravi dijalog. Potvrdjujemo naš entuzijazam i posvećenost", rekao je on.

Zaev je rekao i da Makedonija očekuje da će u aprilu dobiti "čistu preporuku za početak pregovora sa EU, a da u junu bude određen datum i za početak pregovora".

Ves Mičel je juče započeo balkansku turneju posetom Prištini, a posle Skoplja će posetiti Beograd, Atinu i Nikoziju.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Iskusan Čovek

Makedonija ja je na najboljem putu da se skroz ISTRGNE iz RUSKOG UTICAJA.

9 1

NS BOY

Da li postoji deo sveta odnosno politike u koju Amerika nije umesala svoje prste? To ce biti praznik ako se jednom otkrije. Uzalud.

2 10

Bata Niš

Globalna sila ima globalne interese.Srećni smo što je to Amerika.Zamisli da su to Kina ili Rusija.

8 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo