MAT: Rast u januaru toliko visok da teško može da se održi

MAT: Rast u januaru toliko visok da teško može da se održi Izvor: N1

Privredna kretanja u Srbiji u januaru ove godine su iznenađujuće uspešna, a stope rasta su toliko visoke da bi teško mogle da se održe, rekao je saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ivan Nikolić.

On je na konferenciji za novinare povodom objavljivanja najnovijeg broja MAT-a, rekao da je "privredna dinamika u Srbiji iznad plana za ovu godinu" i naveo da je industrijska proizvodnja u januaru bila veća za 10,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Dodao je da je izuzetno visok međugodišnji rast imala proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju od 27,7 odsto, proizvodnja intermedijalnih proizvoda, osim energije od 22,3 odsto, proizvodnja energije povećana je za 9,5 odsto, a proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju veća je 3,8 odsto.

Pad od 1,7 odsto imala je, prema njegovim rečima, jedino proizvodnja kapitalnih proizvoda.

Prerađivačka industrija u januaru je, kako je rekao, bila veća za 11,3 odsto, a u okviru nje proizvodnja je bila manja samo u tri od 24 sektora - prehrambenoj industriji, proizvodnji računara, elektronskih i optičkih proizvoda i proizvodnji ostalih saobraćajnih sredstava.

U sektoru nemetalnih proizvoda, a to je proizvodnja cementa, cigle i ostalog građevinskog materijala, ostvaren je rast od 90 odsto, a to je kako je danas rečeno, verovatno posledica povoljnih vremenskih prilika zbog čega je bilo moguće graditi.

Nikolić je rekao da su u januaru izdaci za kapitalne investicije bili čak 2,8 puta veći nego u istom mesecu 2017. godine, što ukazuje na rast i u toj oblasti.

On je rekao da je u januaru ostvaren dobar rezultat i u budžetu Srbije jer je suficit 18,7 milijardi dinara, da je inflacija bila niska sa međugodišnjim rastom od 1,9 odsto a da su i uvoz i izvoz povećani po stopi od 21,6 odsto.

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Goran Djajić

Ako je ovako... Hitno... Vrstiti penzije i plate.

4 0

Prof. dr R O T

Duvaju li balon, duvaju, mozda ce i da pukne, ove kapitalne su narocito porasle, one nam uvek dobro idu, hvala!

13 1

Dzambos

Dajte sad za Uskrs velikog uskrsnjeg zeku i ogromno jajena trg jelka je danas skinuta a za 1. Maj jagnje na raznju

17 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo