Zatvori

Nišvil predlaže Niš za Evropsku prestonicu kulture 2025.

Nišvil predlaže Niš za Evropsku prestonicu kulture 2025. Izvor: N1

Uprava Džez festival Nišvil je predložila Skupštini Grada Niša da na prvoj narednoj sednici donese odluku o podnošenju kandidature tog grada za Evropsku prestonicu kulture 2025. godine, saopšteno je danas.

"Prethodne inicijative Nišvila 2011. i 2014. godine, koje su se odnosile na predlog kandidature Niša za 2021. godinu, nisu naišle na razumevanje tadašnjih gradskih vlasti. U međuvremenu je Novi Sad pobedio u trci za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu zahvaljujući, pre svega, znanju i upornosti stručnog tima Exit festivala", navodi se u saopštenju.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević izjavio je da je sledeći termin pogodan za kandidaturu Niša upravo 2025. godina jersmatra da će tada "Srbija dvostruko ispunjavati uslove kandidature - i kao kandidat za članstvo i kao tada ravnopravna članica EU".

Nišvil predlaže da "kompletnu investicionu komponentu projekta vodi Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj", dodao je on.

Blagojević je ocenio da je dobrim projektom moguće dobiti status Evropske prestonice kulture i uvećati gradski budžet za kulturu za 100 miliona evra što bi "preporodilo infrastrukturu kulture grada (Muzej, novo pozorište, koncertne dvorane, galerije...), a i obogatilo kulturnu ponudu umetničkim doživljajima tokom svih 365 dana".

"Predlog Nišvila je da se obezbedi podrška gradova juga Srbije (Pirot, Leskovac, Vranje i Kruševac), kao partnera projekta od čijih je gradonačelnika Nišvil dobio načelnu saglasnost prilikom pokretanja prethodnih incijativa", naveo je direktor džez festivala.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Bgd

Cim je Yandeks poceo sa mapiranjem gradova po Srbiji,nista nema od Evropske prestonice kulture.Pre ce biti Ruski nosac aviona na suvom.

11 1

Eva

Dobri su. Jesu li nekad bili u Nisu videli bi da ni jedna, ni jedna! ulica nije puna rupa i kanala a fasade na zgradama su odavno odpale ili su u stanju otpadanja. A o privredi grada da se ni ne govori jer vecina radi za 20.000 Din. i ceo grad ukupno je svake godine u minusu i dugovima, tako da ne verujem da ce ista da se promeni znacajno do te 25e. Obicna patka za zatucane gradjane.

17 1

ajd polako

nisam razumela. Grad je u haotičnom stanju? Fasade trošne, skupštine stanara ne ulažu u rekonstrukciju, a gradski budžet prazan jer je industrija urnisana osamdesetih i devedesetih, pa otuda ne može da se očekuje pomoć. Ulice nam rupičaste, a budžet razvaljen, pa zbog toga treba da svi da sedimo i plačemo i niko ništa ne treba da preduzima? Sećate se prvih svirki, prvih koraka? Da li je tada iko mogao da pretpostavi u kakav letnji festival će prerasti Nišvill? Da su nakon prvih par godina organizatori odustali ne bi smo imali sada ovako dobar kraj leta. Ideja je odlična, dugujemo podršku našim sugrađanima i nema razloga da mešamo babe i žabe. Uostalom, ne rade svi u trgovini, pa je prosečna zarada u Nišu viša od 20000rsd. Do 2025.godine promeniće se i gradski čelnici pa možda grad bude uređeniji.

11 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo