Lavrov: Rusija nije iza trovanja, spremni smo za saradnju

Lavrov: Rusija nije iza trovanja, spremni smo za saradnju Izvor: Reuters/Maxim Shemetov
(arhiva)

Rusija "nije kriva" za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Britaniji i spremna je da sarađuje sa britanskim vlastima u istrazi o tom trovanju, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

usko ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da je pozvalo na razgovor britanskog ambasadora u Moskvi Lorija Bristoua kao odgovor na optužbe britanske premijerke Tereze Mej prema kojoj postoji velika verovatnoća da Rusija stoji iza tog trovanja.

"Rusija nije kriva i spremna je da sarađuje" u istrazi "ukoliko Velika Britanija ispuni svoje međunarodne obaveze", rekao je Lavrov novinarima u Moskvi dan posle optužbi britanske premijerke upućenih Rusiji tim povodom.

 Lavrov je rekao da Rusija traži pristup uzorcima nervnog gasa kojim su otrovani bivši dvostruki agent Skripalj i njegova ćerka Julija, pre nego što može da pruži objašnjenja koja traži London.

"Tražili smo u zvaničnoj noti da nam se dozvoli pristup toj supstanci i tražili pristup svim podacima u istrazi obzirom da je jedna od žrtava državljanka Rusije Julija Skripalj", rekao je Lavrov i dodao da je London odbio te zahteve.

On je optužio britanske vlasti da krše Konvenciju o zabrani upotrebe hemijskog oružja prema kojoj osumnjičenoj zemlji treba pružiti pristup inkriminisanim supstancama i treba omogućiti transparentnu istragu.

Tereza Mej izjavila je juče da je bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj bio izložen vojnom nervnom agensu kakav proizvodi Rusija i da postoji "velika verovatnoća" da je Rusija odgovorna za trovanje.

Mej je u britanskom parlamentu rekla da je ambasador Rusije pozvan da objasni kako je došlo do toga da je ruski nervni agens upotrebljen protiv bivšeg špijuna koji je u Rusiji osuđen za špijuniranje u korist Velike Britanije. Ambasadoru je rečeno da Rusija do večeras treba da pruži objašnjenje kako je taj agens stigao na britansko tle.

Britanska premijerka je rekla da je hemikalija upotrebljena u napadu identifikovana kao deo grupe nervnih agenasa poznate kao "novičok".

Lavrov je izjavio danas da Britanija "pre nego što postavlja ultimatume" treba da poštuje svoje obaveze po pitanju međunarodnog prava, u ovom slučaju poštovanja Konvencije o hemijskom oružju.

Skripalj i njegova ćerka Julija su u kritičnom stanju posle trovanja nervnim agensom prošle nedelje u engleskom gradu Solsberiju.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Todor iz Zemuna

U ovu izjavu Lavrova ne veruju cak ni rusofili.

52 16

crni domino

Nadaleko cuveno rusko postenje, iskrenost i nevinost... Ma gde bi oni trovali nekoga, ma to su neistine, ma oni su se samootrovali...

55 16

Ex Ljubomir

Interesantna je pozadina ove fotografije , može da se tumači ..na razne ..načine !!

42 13

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo