Prijateljstvo koje je promenilo modu

Prijateljstvo koje je promenilo modu Izvor: PIERRE GUILLAUD / AFP
Živanši i Hepbern 1991. godine

Njihovo prijateljstvo bilo je jedno od najlepših prijateljstava u modnoj industriji. Ali životno partnerstvo filmske dive Odri Hepbern i legende visoke mode Ibera de Živanšija zamalo se nije dogodilo.

Aristokratski francuski dizajner, koji je umro u ponedeljak u 91. godini, odbio je da obuče britansku glumicu kada su se upoznali 1953.

"Kada je Odri došla do mene i zatražila me da osmislim haljine za film 'Sabrina' nisam znao ko je ona. Mislio sam da je Ketrin Hepbern," rekao je Živanši u intervjuu za AFP pre nekoliko godina.

Pošto je tek godinu dana ranije pokrenuo sopstvenu firmu, nije bio u poziciji da radi tako veliki projekat kao što je bila "Sabrina".

"Nisam imao dovoljno krojačica u studiju", objasnio je.

Ali Hepbern nije prihvatila “ne” kao odgovor i pozvala ga je na večeru. "To je u ono doba bilo stvarno iznenađujuće od mlade, lepo vaspitane dame", rekao je dizajner.

Tokom večere Živanši, samo dve godine stariji od nje, potpuno je potpao pod njen šarm. Idući dan pozvao ju je u svoj pariski studio.

"Ubedila me je da radim za 'Sabirnu' i kako je samo bilo mudro što sam prihvatio", kazao je u šali.

Bio je to početak divnog prijateljstva.

Hepbern je glumeći uz Hemfrija Bogarta i Vilijema Holdena u "Sabrini" blistala u Živanšijevoj haljini za bal boje slonovače, protkane crnim cvetovina, koja je ušla u filmsku istoriju.

Od tada nadalje Živanši je dizajnirao odeću za sve njene filmove, a 1954. godine, u kojoj je "Sabrina" zaigrala u bioskopima, nosila je njegovu haljinu prihvatajući Oskara za najbolju žensku ulogu za "Praznik u Rimu".

Sedam godina kasnije Živanši će joj skrojiti slavnu "malu crnu haljinu" za film "Doručak kod Tifanija".

Njihovo prijateljstvo bilo je mnogo više od same odeće, ali Živanši je rekao da nikada nije pokušao da je ubedi da nosi bilo što drugo osim onoga "što voli i što može nositi".

"On je mnogo više od dizajnera, on je stvaralac posebnosti", rekla je jednom Hepbern za svog prijetelja, koji je bio uz njenu postelju kad je umrla u Švajcarskoj 1993. godine.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Marija

Hvala na svemu lepom sto ste dali ovom svetu, Gospodine!

20 0

Predrag

Iber de Živanši je bio gej muškarac, a Odri njegova muza i tu nije bilo ničega što bi se moglo nazvati "više od prijateljstva"!

10 3

Kostica

"Više od odeće".

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo