Metropoliten Opera otpustila Džejmsa Levina

Metropoliten Opera otpustila Džejmsa Levina Izvor: Koichi Miura/Metropolitan Opera/Handout via Reuters

Njujorška Metropoliten opera dala je otkaz svom počasnom dirigentu Džejmsu Levinu, s kojim je već bila prekinula saradnju, nakon istrage kojom je potvrđeno da je voditelj orkestra kriv za seksualno zlostavljanje.

Levin (74) je privremeno razrešen dužnosti još 3. decembra nakon tekstova koji su o njemu objavili Njujork tajms i Njujork post.

Dva dnevna lista su iznela slučaj čoveka koji je slavnog dirigenta optužio za neprimereno dodirivanje od 1985, kada je imao tek 15 godina, do 1993. godine.

Još trojica muškaraca javno su izjavila da ih je Levin napastovao, ali sud protiv njega nije podigao optužnicu.

Dirigent je službeno otišao u penziju nakon sezone 2015-2016. nakon 40 godina na dužnosti dirigenta u Metu, zbog zdravstvenih razloga.

Ali, i dalje je bio počasni dirigent te ustanove i više puta se vraćao kako bi upravljao orkestrom, a zadnji put je nastupio u Verdijevom "Rekvijemu" 2. decembra.

"U istrazi su pronađeni čvrsti dokazi da je Levin odgovoran za seksualno uznemiravanje i napastovanje" pre dolaska u Met i tokom saradnje s njuorškom operom, navodi ta ustanova u saopštenju.

Žrtve njegovih postupaka bili su "umetnici na početku karijere nad kojima je Levin imao vlast", dodaje Met.

S obzirom na zaključke istrage koju je vodio bivši glavni tužitelj savezne države Nju Džersi Robert Kliri, direktori opere i njen upravni odbor ocenili su da bi bilo "neprikladno i nemoguće" da Levin nastavi svoj angažman u Metu.

Uz dužnost počasnog muzičkog dirigenta, otpušteni maestro je ostao i bez mesta voditelja programa za mlade umetnike.

Ugledna ustanova u saopštenju ipak ističe da je istraga u okviru koje je saslušano više od 70 ljudi, pokazala kako su neutemeljene optužbe i glasine da su čelnici Meta prikrivali informacije koje ga kompromitiraju.

Nakon prekida saradnje s Levinom, Metropolitan Opera se dogovorila s kvebečkim dirigentom Janikom Nezet-Segvinom da na jesen preuzme upravljanje orkestrom, što je dve godine pre planiranog.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

samo pre 30 godina

ovo je najbolji deo: nađeni su čvrsti dokazi iz 1985 da je dodirivao nekjoga!!!! slike? ako ih ima onda na sud.

1 0

Lazni moral

Zapada ...

6 25

nono

A na Istoku, popama deca sede u krilu, Kačavenda se valja po podu sa iskušenicima, Pahomije teši siročad al' to je više... ovako ljudski... a ne sa pozicije moći... i u politici je to prisutno DANAS! SADA! OVDE! Meteorska napredovanja nekvalifikovanih anonimusa ali postoji "džentlmenski" tihi dogovor među svim akterima u politici da se kao i za švaleracije o tome ne talasa jer toga ima ohoho...

27 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo