Blumberg: Kriptovalute su pretnja, treba ih zabraniti

Blumberg: Kriptovalute su pretnja, treba ih zabraniti Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Vodeći informatički stručnjak Džejson Blumberg objavio je u Forbsu članak u kome je upozorio da je ilegalno trgovanje kriptovalutama najveća pretnja 2018. godine i da ih treba zakonom zabraniti.

"Prošle sedmice napisao sam članak o ilegalnom trgovanju kriptovalutama - o tome kako hakeri ugrađuju softver za transakcije kriptovaluta u poslovne mreže, lične računare i druge naprave. Pokušao sam podići uzbunu i nazvao to najvećom pretnjom 2018. godine. Nisam otišao dovoljno daleko", piše Blumberg u novom članku za Forbs.

Nakon dužeg razmišljanja, Blumberg je došao do zaključka da je ilegalno trgovanje kriptovalutama toliko zastrašujuće da bi sve kriptovalute trebalo ukinuti. 

"Ovakve vrste napada mogu se toliko brzo proširiti da mogu preuzeti računare, mreže i baze podataka širom sveta. Moje mišljenje je da tehnologije za prevenciju ili ublažavanje ove podmukle infekcije nikada neće dovoljno dobro funkcionisati. Postoji samo jedan način za savladavanje zveri: Moramo zakonom zabraniti sve kriptovalute koje postoje", piše Blumberg. 

Jedan od razloga zašto je područje kriptovaluta toliko podložno ilegalnom trgovanju je ideja trgovanja bez dozvole. Ukratko, to znači da bilo ko na internetu može poslovati kriptovalutama, prodavati ih, kupovati ili rudariti, stvarati pomoću posebnog softvera. 

"Problem u poslovanju bez dozvole je u tome što ništa ne može zaustaviti kriminalce u trgovanju i stvaranju kriptovaluta. Naravno, nisu svi koji stvaraju kriptovalute kriminalci, ali mnogi učestvuju u ilegalnim aktivnostima kao što su izbegavanje plaćanja poreza, pranje novca ili finansiranje terorizma. Međutim, najstrašnija od svih kriminalnih aktivnosti je ilegalno stvaranje kriptovaluta", piše Blumberg.

Ako je samo jedna osoba u lancu kriminalac, svi učestvuju u kriminalnoj aktivnosti.

"Hakovanje naših računara je vrlo lako - potrebna je samo jedna žrtva, jedna poseta zloćudnoj stranici, jedno preuzimanje lažne aplikacije s interneta i bam! - haker je unutra", piše on. 

Dok se stručnjaci za sajber-sigurnost bore protiv tipičnih hakerskih napada, softver za stvaranje kriptovaluta tehnički nije zloćudan i može se ugraditi u svaki računar. Dok god to računar ima pristup internetu, hakeri koji su ugradili softver mogu neometano poslovati kriptovalutama, smatra Blumberg. 

"Najopasniji aspekt ilegalnog stvaranja kriptovaluta je što se može odvijati u nedogled. Na kraju krajeva, hakeri ništa ne kradu osim malo struje. U ovom svetu punom strašnijih pretnji, stvaranje kriptovaluta će uvek biti na kraju lestvice prioriteta. Dok potpuno ne sruši cele mreže", upozorava Blumberg. 

Tela za regulaciju širom sveta bore se protiv pranja novca pravilom da kompanije treba da znaju s kim posluju, što bi u teoriji trebalo da smanji izglede za kriminalne aktivnosti. Bilo bi logično primeniti isto pravilo na poslovanje kriptovalutama. Međutim, ono ne može funkcionisati u sistemu poslovanja bez dozvole, ističe Blumberg. 

"Kada izvršite transakciju bitkoinom, ko je zapravo sprovodi? To nije ni trgovac, ni berza, ni rudar koji je za to nagrađen. To je svaka osoba u lancu, jer tako funkcioniše poslovanje. Istina je da samo jedan rudar biva nagrađen, ali transakcija je zabežena kod svake osobe u lancu", objašnjava Blumberg i upozorava: 

"Stoga, ako je samo jedan od trgovaca kriptovalutom kriminalac, vi svakom transakcijom te kriptovalute podržavate kriminalnu aktivnost. I verujte, broj kriminalaca koji posluju kriptovalutama raste iz dana u dan." 

Blumberg zaključuje da svetu kriptovaluta preostaju dve opcije: uvođenje poslovanja uz dozvolu ili potpuno ukidanje kriptovaluta: "Uživajte u svetu trgovanja kriptovalutama bez dozvole dok možete, jer su mu dani odbrojani", upozorio je Blumberg.

Tagovi: kriptovaluta , Hakeri

Komentara 30

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

lolo

nema šanse gospodine Blumberg da zaustavite revoluciju,najveća moć je znanje a ono je sad protiv vas,pitanje je vremena kada ćete kapitulirati,Satoši vam ga baš zabiberio :)

9 5

Zaklina

Jedina valuta treba biti lazni dolar😂

11 2

Eliot ISTINIĆ

Nalupeta se ovaj Blumberg za 16 zlatnih medalja. Svaka primedba protiv kriiptovaluta je zapravo plus za kriptovalute. Iz bedastoće njegovih primedbi isijava zbunjenost i nevidjena nesuvislost. Njegov istup ima samo jedan motiv: Da udje u istoriju kao jedsn lik koji je pokušao da destabilizuje vrednost i trenutni kurs Kriptovaluta.

17 8

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo