Mej: Velika verovatnoća da je Rusija odgovorna za trovanje

Mej: Velika verovatnoća da je Rusija odgovorna za trovanje Izvor: Reuters/Peter Nicholls

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj bio izložen vojnom nervnom agensu kakav proizvodi Rusija i da postoji "velika verovatnoća" da je Rusija odgovorna za trovanje.

Mej je u rekla u britanskom Parlamentu da je ambasador Rusije pozvan da objasni kako je došlo do toga da je ruski nervi agens upotrebljen protiv bivšeg špijuna koji je u Rusiji osuđen za špijuniranje u korist Velike Britanije.

Britanska premijerka je rekla da je hemikalija upotrebljena u napadu identifikovana kao deo grupe nervnih agenasa poznate kao "novičok", preneo je BBC.

Ona je rekla da je ruski ambasador u Londonu pozvan da objasni da li je trovanje "direktna akcija ruske države" ili posledica "gubitka kontrole" nad zalihama nervnih agenasa.

"Ako ne bude kredibilnog odgovora, zaključićemo da se ova akcija svodi na nezakonitu upotrebu sile ruske države protiv Velike Britanije", rekla je Mej.

Mej je rekla da je ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao ambasadoru Rusije da Moskva mora "odmah da obezbedi puno i kompletno otkrivanje" programa "novičok" Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

Skripalj i njegova ćerka su u kritičnom stanju, posle trovanja nervnim agensom prošle nedelje u engleskom gradu Solsberiju.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da Velika Britanija treba da ustanovi šta se desilo bivšem ruskom dvostrukom agentu pre no što Rusiju optuži za njegovo trovanje.

"Prvo tamo treba da dođete do kraja te stvari, i onda možemo da razgovaramo o tome", rekao je Putin na jugu Rusije na pitanje novinara BBC da li je Moskva odgovorna za trovanje, preneo je Tass.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Skripalj radio za britansku službu i da je otrovan na britanskoj teritoriji i da stoga to "nema ništa s Rusijom, a kamoli s ruskim rukovodstvom".

Sergej Skripalj je u Rusiji 2006. godine osuđen zbog špijunaže za britansku obaveštajnu agenciju MI6, osuđen na 13 godina zatvora, a oslobođen je u razmeni špijuna 2013. godine.

Rusija nazvala "cirkuskom predstavom" britansku tvrdnju o trovanju špijuna

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije je kao "cirkusku predstavu" i "provokaciju" odbacila današnju izjavu britanske premijerke Tereze Mej da postoji "velika verovatnoća" da je Moskva odgovorna za prošlonedeljno trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Zaharova je rekla da je ta optužba Rusije "još jedna informaciona i politička kampanja zasnovana na provokacijama", prenele su ruske novinske agencije.

Zaharova je opisala tvrdnju birtanske premijerke kao "cirkusku predstavu u britanskom parlamentu". 

Komentara 47

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Deejan

Sustina je u sledecem, prosli put su Engleski navijaci dobili batine koje su ponizile Britaniju, posto ih sad cekaju jos vece, morali su da smisle nesto da bi bojkotovali prvenstvo.

0 3

Draggan

Velika je verovatnoca da ga je otrovala britanska sluzba, da bi postigla politicke poene, u ovoj rusofobnoj histeriji koja se stvara na Zapadu. Naravno koristili su nekakav otrov koji treba da sirokim masama ukaze na Rusiju.

4 5

Generacija 90te

Nije NEKAKAV otrov vec ruski,identifikovan,ima naziv. Mozda je rusofobija opravdana? Dok u ovoj rusofilskoj histeriji u Srbiji se iznose tvrdnje da se nervni ruski gas kupuje na kiosku da bi se napakostilo majci Rusiji. Zasto bi britanska sluzba ubila spijuna koji radi za njih tj dvostrukog spijuna? Znaci ruskog spijuna koji je poceo da radi sa drugu stranu.

4 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo