EU upozorava: Popularni spineri mogu biti opasni za decu

EU upozorava: Popularni spineri mogu biti opasni za decu Izvor: Pixabay

Spiner, igračka koja je prošle godine izazvala pravu epidemiju među decom širom sveta, može predstavljati zdravstveni rizik, objavila je Evropska komisija u redovnom godišnjem izveštaju o opasnim proizvodima.

Trokraka spravica, nalik na propeler, može se vrteti na prstu, prebacivati s jedne ruke na drugu ili se jednostavno korisititi kao "zanimacija" za ruke. 

Ljubitelji igračke kažu da je jako zarazna i da pomaže u ublaživanju stresa. Međutim, pošto spineri često imaju ugrađenu bateriju, Evropska komisija smatra da predstavljaju rizik za decu, jer se lako mogu domoći baterije i progutati je. 

Evropska komisija je prošle godine s tržišta povukla 11 modela spinera zbog toga što nisu ispunjavali evropske bezbednosne standarde za igračke. 

Komisija svake godine objavljuje izveštaj o opasnim proizvodima na tržištu koje treba zabraniti, povući s tržišta ili na njih upozoriti. Na listi se može naći sve od igračaka, odeće i kozmetike, do automobila i mašina. 

Najčešće se, ipak, radi o igračkama, jer često imaju sitne delove kojima se mala deca mogu ugušiti ili sadrže opasne hemikalije. 

Prošle godine najviše takvih proizvoda, 53 posto, proizvedeno je u Kini, a 26 posto ih je bilo iz EU. 

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Патриота

По Европским стандардима изгледа да штоје год из Кине то неваља а Кина их полако економски дави.Зато и клевећу Кинезе.

58 11

Aćim

Ja sam kao dete zagrizao sapun. Jednom.

20 1

Pera

Debilna igračka

22 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo