Mičel demantuje da donosi predlog za rešenje pitanja Kosova

Mičel demantuje da donosi predlog za rešenje pitanja Kosova Izvor: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel izjavio je u Prištini da je došao na Kosovo kako bi dao podstrek razgovorima između Kosova i Srbije i odbacio kao netačne navode da je doneo predlog o rešavanju problema između dve zemlje.

"Da, pročitao sam o tim spekulacijama, ali sam ja došao ovde da dam podstrek dijalogu između Prištine i Beograda", kazao je Mičel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

On je izrazio zadovoljstvo što je prvu posetu regionu počeo posetom Kosovu.

"Kosovo ima dobre odnose sa SAD i oni će se i dalje produbljivati. SAD se zalaže za demokratsko Kosovo. Želim da vam kažem da ćemo sledeće godine imati aktivniju ulogu", kazao je Mičel.

Visoko je ocenio dostignuća Kosova za deset godina nezavisnosti i zatražio veće angažovanje Kosova u dijalogu sa Srbijom, naglasivši potrebu da sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom dobije epilog.

"U ovim pitanjima samo Kosovo može da rešava svoju budućnost", rekao je Mičel.

On je kazao da niko ne može da ima pravo veta na transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage i da će njegova zemlja nastaviti da podržava tu transformaciju.

Predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da je sa Mičelom razgovarao o pitanjima koja se odnose na Kosovo.

"Sastanak je bio prijateljski i konstruktivan. Obavezao sam se da Kosovo aktivno i odgovorno radi na konsolidaciji države. SAD su bile i ostale strateški partner Kosova", kazao je Tači.

Dodao je kako je zahvalan predsedniku SAD Donaldu Trampu za sve što čini za Kosovo.

"Preneo sam da smo opredeljeni da se što pre okonča demarkacija granice sa Crnom Gorom. Kažem vam da će se to pitanje zatvoriti narednih dana", rekao je Tači i dodao da je sa Mičelom razgovarao i o dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Mičel će se sastati i sa premijerom Ramušom Haradinajem, kao i s drugim političarima i predstavnicima civilnog društva Kosova.

Podrška Kosovu u svim oblastima

Ves Mičel Izvor: Tanjug, AP Photo/Visar Kryeziu

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Ves Mičel, je tokom susreta sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem ponovio podršku Kosovu u svim oblastima, saopšteno je iz kabineta premijera Kosova.

Haradinaj je sa Mičelom razgovarao o političkim kretanjima i podršci koju SAD daju izgradnji i konsolidaciji Kosova, kao i daljem produbljivanju odnosa između dve zemlje. 

"Premijer Haradinaj se zahvalio Mičelu za nesebičnu pomoć SAD, ističući potrebu za daljom podrškom u svim integrativnim procesima ali i u ekonomskoj oblasti i jačanju vladavine prava", kaže se u saopštenju. 

Haradinaj je rekao da je vlada koju on vodi usredsređena na ostvarivanje prioriteta ekonomskog razvoja zemlje. Tokom sastanka se razgovaralo i o stvaranju Vojske Kosova putem ustavnog i zakonskog procesa, o dijalogu sa Srbijom, koji, prema rečima Haradinaja, treba da bude okončan međusobnim priznanjem.

Dimitrov: Glavna tema - pitanje imena Makedonije

Pitanje imena Makedonije biće jedna od glavnih tema sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evopu i Evroaziju, koji sutra dolazi u Skoplje, izjavio je makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Dimitrov je, kako prenose lokalni mediji, rekao da misli da će sastanak sa Vesom Mičelom početi sa tim pitanjem (pregovorima Makedonije s Grčkom za rešavanje spora oko imena).

"To će biti lepa prilika da ga (Mičela) upoznamo sa dinamikom u procesu prevazilaženja razlika oko imena", rekao je Dimitrov. Sa makedonske strane, prema njegovim rečima, biće postavljeno i pitanje o šansama Makedonije da ove godine postane deo NATO, za dinamiku odluka samita Alijase u julu, kao i neka druga pitanja u kontekstu perspektiva regiona.

Pogledajte prilog Zane Cimili:

Izvor: N1

Komentara 41

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vendetta

Jok , nije poneo papir. Vidi , lepo vreme , idem malo u BG, splavovi , ribe , ovo-ono. Još ako mi onaj njihov otpeva nešto .... Ne treba njemu papir. Ima sve u glavi , izdiktiraće papanima u olovku, i ostaviti im kratak rok za razmišljanje. Klasičan “ by the book” sistem: pustiš mlitavu EU da reši problem ( “nemešanje u unutrašnja pitanja ”) onda kad EU ne uradi mišta, daš brutalan plan/ ultimatum, pi sistemu Gordija. Kad preponosni majmuni to odbiju- rokanje ! Metod jeste glup, ali je efikasan. Pa kaže narod “ ne boji se džudža boga, neg’ batina”

7 1

Nizi sluzbenici

Covek je pomocnik ministra spoljnih poslova SAD /tamo ih ima desetak, a iznad njih su 2-3 zamenika ministra i ministar Tilerson/ i treba da razgovara samo sa pomocnikom MSP kod Dacica. On verovatno veoma retko vidja svog ministra, a predsednika Trampa samo na TV

2 4

Hm

Dobro naravno da on ne donosi pa ljudi on je samo opet jedan od pomoćnika,samo dolazi da ponovo ponizi ove balkanske skorojeviće politikante( pazi pomoćnik postroji preCednike) i malo nagovesti šta će biti uskoro i pusti buvu ne bi li se ovi ofirali reagujući na njegov dolazak.Vidite da AV kao i uvek ćuti kao zaliven,čim ovaj ode eto njega uživo da malo sebi poigne rejting i izgrdi kralja u potoku za lokalnu upotrebu.

18 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo