Ostavka i slovačkog ministra policije zbog ubistva novinara

Ostavka i slovačkog ministra policije zbog ubistva novinara Izvor: REUTERS/Radovan Stoklasa

Nakon najvećih demonstracija u Slovačkoj od Plišane revolucije 1989. godine, u petak, a zbog brutalnog ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice, slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak podneo je danas ostavku.

"Slovačka nije zemlja gde se ovakve ogromne tragedije dešavaju svaki dan. Moja odluka da podnesem ostavku je u vezi samo s tim da uspemo da smirimo uzavrelu situaciju u Slovačkoj", obavestio je Kalnjak novinare da odlazi sa funkcije vicepremijera i ministra unutrašnjih poslova.

Ostavku Kalinjaka u interesu nezavisne istrage likvidacije mladog istraživačkog novinara koji je pisao o vezama funkcionera vladajuće stranke SMER sa kalabrijskom mafijom iz Italije, zahtevao je, odmah nakon ubistva krajem februara, koalicioni partner u vladi premijera Roberta Fica, stranka slovačkih Mađara Most-Hid.  

Ostavka Kalinjaka bila je i jedan od glavnih zahteva na velikim protestima "Za pristojnu Slovačku", kada se u Bratislavi 9. marta okupilo prema procenama organizatora oko 50.000 ljudi, a još hiljade u još 47 gradova širom Slovačke i još 17 na raznim kontinentima.  

"Ja sam sam slobodno odlučio, jer vidim, čujem i osećam. Možda zato što kod nas takvih slučajeva nema, možda smo osetljiviji", kazao je Kalinjak i upozorio da je likvidacija novinara zbog njihovog rada bilo ne samo u zemljama kao što je Sirija već i u Evropskoj uniji.  

On je naglasio da ostavku ne podnosi zato što bi uvek morao za takvo ubistvo da snosi političku odgovornost ministar unutrašnjih poslova, već zato što želi da se u Slovačku vrati stabilnost i da zemlja nastavi na dobrom putu prosperiteta i privrednog rasta u EU kojim je krenula.

Kalinjak je apelovao na javnost da omogući sada policiji i tužilaštvu da uradi ono najvažnije - da otkrije ubice i nalogodavce ubistva Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnirove, a policiji je zahvalio za to što je Slovačka ipak generalno bezbedna zemlja.  

Robert Kalinjak zahvalio je i Slovacima koji su 2. marta i nedelju dana kasnije izašli masovno na ulice da zahtevaju istragu ubistva i izmene u vladi, kao i njegovu ostavku, za to što su protesti održani mirno i dostojanstveno.

Izvor: Youtube/ Stream

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Idemo

AV gleda i neveru’e! E bre jedan novinarcic roknut i ovi odmah ostavke! Pa to se ne radi tako! Naprimer kada smaknu umerenog političara na KiM u sred srpskog dela dovoljno je da odeš i poklonis se mestu gde je ubijen uz melodramu u vidu “ja gologlav, a ono kiša” i usput još obecas nešto hrane i po koji traktor. Kada padne helikopter ti kažeš pijan pilot i niko kriv (pilot u sistemu sam od sebe i nema nadredjene), kada ruše noću ti kažeš glupo mogli ste danju, kada kupis jelku za 83 hiljade napraviš se lud i kao ispadne poklon, kada tvoji šerifi banke i luduju po svojim gradovima budeš slep pored očiju i ignorišeš, ok ti je da ministar kupi stan u kesu pozajmljenom od tetke jer je to bilo za vreme “one” vlasti, nemaš problema sto ti burazer reketira pola Srbije, ma milina i još narod uredno trpi. Šta je to jedan novinarcic i odgovornost sa istog, to se ovde ne prima...eventualno se napijes ako ti je dotični išao na živce naprimer...

19 0

Prcko PALILULAC (dodjos)

Sve receno u jednom komentaru, jadna li si zemljo Srbijo ko te vodi i gde ???

6 0

crni domino

Ljudi oko nas znaju sta je Moral i Karakter... Nisu kao nasi lazni doktori, najbolji studenti, tetkini lepotani i ostali sljam koji je preplavio Srbiju...

14 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo