Novosti: SAD pripremile "kosovski paket" u četiri tačke

Novosti: SAD pripremile "kosovski paket" u četiri tačke Izvor: NICHOLAS KAMM / AFP

Sjedinjene Američke Države (SAD) su pripremile specijalni "kosovski paket" u četiri tačke koji će u narednim nedeljama biti predstavljen najpre predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pišu Večernje novosti.

Kako taj list navodi, prema odlično obaveštenim izvorima, ovaj dokument Vašingtona, sa izraženom geopolitičkom notom, tiče se direktno statusa Kosova i Metohije i umnogome može da odredi dalji strateški pravac Srbije.  

Radni "kosovski tekst" Trampove administracije, o kojem bi moglo da bude reči već prekosutra, kada u Beograd dolazi Ves Mičel, novi pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, sadrži nekoliko ključnih tačaka.  

Novosti navode da taj tekst predviđa da Zajednica srpskih opština na Kosovu dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvete i kulture.  

Zajednica bi, kako navode, tesno institucionalno bila povezana s potpredsednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja.  

Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije.  

Ako srpska strana pristane na ovaj paket, Srbiji bi bio omogućen ulazak u EU, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni, prenosi Novosti.  

Sagovornici Novosti iz diplomatskih krugova ocenjuju da su se SAD odlučile na ovaj korak jer su nezadovoljni inertnošću Brisela kada je reč o kosovskom pitanju.

"Takođe, u kontekstu sve življe neformalne opcije o podeli KiM, vašingtonskoj administraciji ne odgovara da Beograd i de jure preuzme sever, jer bi se time stvorila tampon-zona između Bošnjaka i Albanaca, njihovih pouzdanih saveznika, a Srbija bi preuzela kontrolu nad Kopaonikom i Zubinim Potokom, koji su važne strateške tačke", navodi taj list.  

Dodaju i da ovaj predlog "ima i drugu stranu medalje, koja, pre svega, na Vučićeva leđa prebacuje ogroman teret odgovornosti".  

"Nije slučajno što je upravo šef države prva adresa za ovaj paket, jer je reč o ubedljivo najjačoj političkoj figuri u državi", pišu Novosti.

Komentara 245

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

jasno je samo jedno

amerika nikad ne odrzava svoju rec. da se pisetimo kako je kosovo postalo ono sto je danasa: zahvaljujuci lazima amerike i sve postaje jasno. lazima su napali irak, lazima su napali libiju, siriju, afganistan, preneli rat na filipine, pakistan.. amerika nije duzna da odrzi zadanu rec i kad nekom bude to jasno, onda mu je sve jasno. postoji jedno resenje a to je otvorit ruske vojne baze u kosovskoj mitrovici i uz granicu kosova kao i po celoj srbiji

0 0

srecko

sve sto dobiju albanci moraju dobiti i srbi u bosni i srbi u hrvatskoj.

5 5

Hrvoje

Srbi u Bosni su vec dobili ,a u Hrvatskoj se moraju boriti da bi dobili jer je Hr moderna EU drzava

4 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo