U Srbiji prošle godine 70 pacijenata dobilo organe

U Srbiji prošle godine 70 pacijenata dobilo organe Izvor: Shutterstock/ilustracija

U Srbiji je prošle godine 70 pacijenata dobilo šansu za novi organ zahvaljujući 31 donoru, izjavila je načelnica Odeljenja za transplantaciju srca Kliničkog centra Srbije Emilija Nestorović.

"Prošle godine je urađeno sedam transplantacija srca, 14 transplantacija jetre i 48 bubrega. Godinu ranije imali smo samo 14 donora", rekla je Emilija Nestorović u Jagodini na tribini o značaju transplantacije i doniranja organa.

Ove godine bilo je pet donora i dve transplantacije srca. Jedan donor može da spasi osam života.

Doktorka Nestorović navela je da je cilj Srbije da postane punopravni član Eurotransplanta.

"Uslov je deset donora na milion stanovnika, a mi smo se prošle godine maksimalno približili tom broju sa 4,5 donora na milion stanovnika. Ranijih godina bilo je manje od jednog donora na milion stanovnika", rekla je ona.

Na listi čekanja za transplantaciju organa trenutno je oko hiljadu pacijenata.

"Mi se već dugo godina borimo da dođemo na pravi put i objasnimo građanima šta znači doniranje organa. Najvažnija je informisanost pacijenata i stanovništva kako bi se razbile predrasude. Pokušavamo da na bazi pravih informacija svaki čovek donese pravu odluku", rekla je Nestorović.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Toms

Nema tu filozofije, uradi se to kao u Italiji kada se postane punoletan. Pitaju te, hoćeš li da budeš donor, tada ne dao Bog potrebe možeš biti i primaoc. Ako ne želiš, lepo se izjasniš, niko te neće popreko pogledati, već ti kažu, u slučaju potrebe za vas je moguće klasično lečenje ali bez transplantacije. Tako jedino i može, svako lično da odluči o svojoj sudbini i preuzme odgovornost za svoje postupke i odluke!

5 0

Deki

A kad slušate onog Lončara, ispada kao da se svaki dan rade dve-tri transplatacije !

8 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo