Petrović i Bajec različito o mogućnostima povećanja plata

Ekonomisti Jurij Bajec i Zoran Petrović kažu da se mora ići ka onim investitorima koji prave usluge koje u sebi sadrže veći dodatu vrednost. Srbija ima puzajući privredni rast koji mora da ubrza, navodi Bajec. Dodata vrednost je ključna za privredni rast, dodaje. Gosti N1 imaju različit stav o tome da li treba povećati plate u javnom sektoru.

Izvor: N1

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Boki

U narednom periodu treba samo povecavati minimalnu zaradu u Srbiji kako bi se polako priblizavala prosecnoj plati u Srbiji kako bi privatni sektor bio prihvatljiviji za zaposljavanje od javnog sektora koji je preopterecen partokratijom i na grbaci je poreskim obveznicima.

6 1

nije nemoguće

da se povećaju plate, dovoljno je da se oslobode u državnoj službi nepotrebnih troškova. U javnom sektoru, javnoj upravi i javnim preduzećima imaju nepotrebno veliki vozni park. Mnogi od tih automobila služe kombinovano, poslovno-porodični. Mnogi službenici imaju potrebno vreme da obveze obave koristeći gradski prevoz, ali je kod nas ustaljena navika da se bez službenih automobila ništa ne završava. Nema potrebe da bilo ko kupuje automobile, imaju svi mogućnost da sklope povoljne ugovore za najam, samo što se tada jasnije vidi ko sve dobija službeni auto i za šta se koristi. Privatne firme ne upošljavaju higijeničare, ekonomičnije je sklapanje ugovora sa firmom kojoj je ta usluga osnovna delatnost. Vreme je da se to primeni i na nivou države. Kada privatnoj firmi treba usluga druge firme ne gleda da namešta posao prijatelju, nego gleda da dobije što kvalitetniju uslugu za optimalnu cenu, a to se ne dešava u državnoj službi. I te kako ima mesta za uštedu. Prva ušteda može da se napravi pri nabavci helikoptera, cena ne može nikako biti Vulinova vojna tajna, jer ne plaća sopstvenim novcem, negi koristi naš. Dovoljno je smeniti ministre poput Vulina, koji nije dao javnosti pokriće za kupljeni stan, pa će biti para za sve. Manje muljanja, svi poslovi na tender, ali bez nameštanja i eto gomile novca. Ovako, čim pogledaš uslove znaš da li je namešten, kome je namenjen ili su državni službenici pošteni i pripremaš se za učešće.

10 0

zoki Zoki

Kojih Plata?Moj kiosk 25000 Eura tj dinara .KOJI POSAO I KOJA PLATA?

3 0

* Sva polja su obavezna