U napadu na bivšeg ruskog špijuna otrovana 21 osoba

U napadu na bivšeg ruskog špijuna otrovana 21 osoba Izvor: Tanjug/Andrew Matthews/PA via AP

Britanska policija saopštila je danas da je ukupno 21 osoba tražila lekarsku pomoć posle upotrebe nervnog agensa u napadu na bivšeg ruskog špijuna i njegovu ćerku.

Vršilac dužnosti šefa policije Viltšira Kir Pričard rekao je danas za Skaj njuz da je tim ljudima pružena podrška i da su im dati bolnički saveti.

U 21 osobu uključeni su bivši ruski agent Sergej Skripal, njegova ćerka Julija i policajac Nik Bejli, koji je prvi pritekao u pomoć Skripalu kad ga je našao onesvešćenog. To troje su i jedini koji se još nalaze u bolnici.

Zvanićnici su rekli da se zdravlje Bejlija popravlja, dok su Skripal i njegova ćerka i dalje u kritičnom, ali stabilnom stanju. Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad opisala je danas napad retkim hemijskim nervnim otrovom na nekadašnjeg ruskog špijuna i njegovu ćerku kao "drzak i nesmotren čin" na koji će biti "odgovoreno bez oklevanja" kada činjenice postanu jasne.

Njih dvoje su u nedelju nađeni bez svesti na klupi u engleskom gradu Solzberiju, što je dovelo do antiterorističke istrage.

Skripal je bio pukovnik u ruskoj Vojnoj obaveštajnoj službi (GRU), a 2006. godine je osuđen za špijunažu. Oslobođen je 2010. godine, u okviru medijski veoma praćene razmene u kojoj su SAD pristale da oslobode 10 pripadnika ruske "spavačke ćelije" špijuna, otkrivene u SAD, u zamenu za četiri Rusa osuđena zbog špijunaže u korist Zapada.

U mirnom mestu Solzberiju, gde se napad dogodio, policija nastavlja istragu. Restoran lanca Zizi i pab "The Mill" gde su otac i ćerka bili, zatvoreni su za goste i okruženi su policijskim kordonom. Klupa gde su u nedelju nađeni u tržnom centru na otvorenom prekrivena je šatorom.

Istražitelji se takođe interesuju za smrti Skripalove supruge 2012. godine od raka, kao i za iznenadnu smrt njegovog brata pre dve godine i njegovog sina prošle godine u Sankt Peterburgu od oboljenja jetre. Policija je danas okružila sigurnosnim trakama nadgrobni spomenik Skripalove supruge Ljudmile i sina Aleksandra, koji je kremiran.

Tagovi: Rusija , špijun , trovanje

Komentara 18

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bojan

Rusi ne prastaju!

2 4

bobi

Kolateralna steta, sto kazu Ameri..

6 8

Lobotomija Ne Pomaze

Otrovan ceo kafic a ovi poentiraju samo ovog Britanskog obavestajca!? Rusofobija u fazi ludila kod anglosaksonaca!

5 17

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo