Pronađene kosti Amelije Erhart?

Pronađene kosti Amelije Erhart? Izvor: Albert Bresnik / The Paragon Agency / AFP

Novo istraživanje američkih forenzičara baca novo svetlo na decenijama staru misteriju o nestanku slavne američke pilotkinje Amelije Erhart.

Ona je nestala iznad Tihog okeana 1937. godine tokom pokušaja leta oko sveta. Prva je žena pilotkinja koja je sama preletela Atlantik. 

Tri godine nakon njenog nestanka na ostrvu Nikumaroro otkrivene su kosti, za koje se tvrdilo da pripadaju muškarcu. 

Ipak, prema poslednjem naučnom istraživanju profesora antropologije sa Univerziteta Tenesi, Ričarda Janca, te kosti pripadaju Ameliji Erhart, uprkos ranijim osporavanjima. 

Otkrila ih je britanska ekspedicija istražujući ostrvo u potrazi za naseljima, stoji u studiji, a dodaje se da je jedan od članova ekspedicije naredio istraživanje celog područja, pošto je otkrivena ljudska lobanja. Tada su otkrivene i ostale kosti, kao i predmet nalik ženskoj cipeli, a kasnije i kutija za čuvanje navigacionih instrumenata koji se koriste pri letenju. 

Kosti su poslate na analizu na Fidži. Janc ih je uz pomoć kompjuterskog programa koji utvrđuje pol i mere kostura, a koriste ga forenzički antropolozi širom sveta uporedio s kostima Amelije Erhart, pa zaključio da se mere poklapaju. 

"Sa sigurnošću od 99 odsto možemo tvrditi da kosti s ostrva Nikumaroro upoređene s merama Amelije Erhart pripadaju upravo američkoj pilotkinji", kazao je naučnik.

Janc je pri merenju koristio podatke o visini, težini, obliku tela i proporcijama Amelije Erhart koji se baziraju na fotografijama i informacijama s njenih dozvola za vožnju aviona i automobila. 

"Male su šanse da kosti neke druge osobe imaju toliko sličnosti s kostima Amelije Erhart", kazao je Janc.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Forensic Anthropology. 

Tagovi: Amelija Erhart , Kosti

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dada

"Male su šanse da kosti neke druge osobe imaju toliko sličnosti s kostima Amelije Erhart", kazao je Janc. Ništa mi nije jasno. Skeleti ljudi se baš i ne razlikuju mnogo. Verujem da su mnoge žene mogle biti slične gradje kao Amelija. Dugo se mislilo da je avion završio u moru. Ako je sve vreme na kopnu,onda je nauka dosta podbacila. Ali, ipak, je lepa vest. Da se zna grob ove divne žene.

5 8

ko

Cemu diskriminisanje i potenciranje da se radi o zeni??? Pilot je pilot, pilotkinja, crni pilot, zuti pilot, gej pilot... i ostale gluposti su smisljene da bi napravile razliku, a zapravo pilot je pilot, prvi vazduhoplovac se u svetu zvao pilot i 99% zanimanja nose muske korene. Svaka cast Ameliji Erhart i njenoj nemogucoj borbi protiv mizogamnih vetrenjaca, nazalost porazena je od borca koji je bio van njene konkurencije ali je ostala kao divan primer borca i entuzijaste.

22 5

miki

Verovatno zato sto se radi o prvoj zeni koja je preletela Atlantik? Mislim necu da se mesam....

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo