Propalo primirje u Siriji, Guta kao "klopka" za civile

Dogovoreno 30-odnevno primirje u Siriji je propalo... U ofanzivi koja je počela 18. februara, snage Sirijske armije danas su uspele da predgrađe Damaska - Gutu, podele na dve enklave. Zbog vojnih akcija, i danas je odložen ulazak konvoja Humanitarne pomoći na poslednju teritoriju pod kontrolom pobunjenika.

Izvor: N1

  Blizu 400.000 civila u Istočnoj Guti stalna su meta napada. Sirijska armija krenula je danas u napad na gradove Mesraba i Medera koji su poslednji koridor pobunjenika između severnog i južnog dela Istočne Gute.

Ovo je svesna i planirana apokalipsa koja nema nikakve ni zakonske i moralne osnove, izjavio je Visoki komesar za Humanitarno pravo UN, Zeid al Husein.

"Deca nisu videla sunce već 15-20 dana. Može li neko da nam pomogne? Zašto nema nikoga da zaustavi ovu strahotu?", upitala je jedna Sirijka.

Rusija, glavni saveznik sirijskog predsednika Bašara el Asada, ponudila je pobunjenicima da sa svojim porodicama i ličnim naoružanjem bezbedno napuste istočnu Gutu, ali je glavnokomandujući pobunjenika Hamza Nirkda odbio tu mogućnost i najavio borbu do poslednjeg čoveka.

U odgovoru na razne optužbe podsećam da je cilj vojne operacije u Guti, uništenje terorista, što je u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, kaže sirijski ambasador u UN Husam Ala. 

Isporuka humanitarne pomoći koja je za danas planirana u istočnoj Guti, pobunjeničkoj enklavi kod Damaska, odložena je zbog intenzivnih napada sirijskih snaga.

Savet bezbednosti Ujedinjenih naroda pozva je danas na hitno sprovođenje odluke o 30-dnevnom humanitarnom primirju u Siriji.

"Živimo u velikom strahu. Od hrane nam je ostao samo ječam. Više ne mogu da ga vidim", kaže jedan dečak.

Sirijska opservatorija za ljudska prava ističe da je od početka ofanzive stradalo 900 civila, od kojih 188 dece. Samo danas je stradalo još sedam civila.

Tagovi: Sirija , primirje , guta , UN

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Time

Da je Asad pristao na normalne demokratske izbore nista se od ovoga ne bi desilo...

0 7

Lana

Samo neka izgate teroriste, pa neka ii pogine tu i tamo neki civil, biće ih svakako mnogo mnogo manje (stradalih) nego u Mosulu i Raki, tako da mogu samo reći idite momci (iz SAA) samo napred i likvidirajte svakog teroristu i sravnite sa zemljom svaki objekat iz ili sa koga se pripuca na oslobodioce Istočne Gute.

6 2

Svaka Cast

neka strada i neki civil? Verovatno bi tako pricala i da su tvoja deca tamo?

2 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo