Meštani niškog naselja u strahu od vode i fekalija u njoj

Zbog kiše koja ne prestaje da pada raste nivo vode u niškom naselju 9. maj, u kome je ugroženo 50-ak domaćinstava. Reč je o podzemnim vodama u koje su se izlile septičke jame, jer je ovo naselje bez uređene kanalizacione mreže.

Izvor: N1

U Štabu za vanredne situacije kažu da u ovom trenutku ne može da se uradi ništa zbog specifičnog močvarnog zemljišta, jedino da pumpama probaju da spreče da voda poplavi kuće.

Posle sedam dana kako su okruženi vodom, u niško naselje 9. maj danas stiže jedan dobra i jedna loša vest. Stižu pumpe komunalnog preduzeća da izvuku vodu, ali kiša ne prestaje da pada, pa nivo vode nastavlja da raste.

"Mi smo uznemireni, voda nadolazi. Gledamo u Boga da li će kiša da još pada ili neće da pada, jer voda će još malo u kuće da uđe", kaže meštanin naselja 9. maj Dragan Marinković.

Vanredna situacija još nije uvedena, ali meštani kažu da stanje za njih jeste vanredno.

"Gore je nego jezero. Ovoga puta je strašno. Katastrofa. Gore ne može da bude, ja ne znam šta će biti, jer je velika količina vode, velika", kaže Borica Stojčić iz ovog naselja.

Ali ne dovoljno za vanredne mere. Meštanima je objašnjeno da je vanredna situacija mogućnost koja će se primeniti kada voda stigne do kuća.

Voda je stigla i do poslednjeg stepenika, ali Stojčići imaju svoju pumpu kojom su sprečili da i kuća bude poplavljena. Strahuju od količine vode, a, kažu, više od onoga što je u njoj.

Nadležni umiruju – kažu da ekipe Zavoda za javno zdravlje i Doma zdravlja prate situaciju.

"...Kako bi naši građani bili potpuno zadovoljni i smireni da nikakva druga opasnost ne može da im zapreti u ovom trenutku. Mislim pre svega na određene zarazne bolesti", kaže Dragana Sotirovski iz Okružnog štaba za vanredne situacije.

Povrće sa ove zemlje svakako niko neće smeti da jede. Čeka se uputstvo da li će, kada se voda povuče na ovom, inače poljoprivrednom zemljištu, bilo šta smeti opet da sade.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mixi

Napredna vlast, napredan sistem odvoda vode, zastite od poplava i sluzbi za vanredne situacije. Koliko god da ih je vise, sistem baziran na neznanju, neradu, prevari, se sam od sebe urusava.

3 0

marko

Pa jer kaze nacelnica da je poljoprivredno a ne mocvarno zemljiste i tako ima da bude.Tu su kuce napravljene legalno

1 0

Mozak

Da li imate gradjevinske dozvole za kuće na močvarnom tlu i da li su vam iste legalizovane? Osim toga, izabrali ste naprednjake pa kako ste birali tako će vam i biti rešen problem-napredno.

5 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo