Koje novine donosi predlog izmena Ustava SPC?

Predlog izmena Ustava Srpske pravoslavne crkve, između ostalog, predviđa promenu imena srpske crkve kojim se vezuje za Kosovo, kao i drugačiji način biranja patrijarha. Predlog novog Ustava crkve sastavila je komisija kojom je predsedavao mitropolit Amfilohije. Iz SPC nisu odgovorili na zahtev N1 da govore o ovoj temi.

Izvor: N1

Tabla Muzej Srpske pravoslavne crkve bi uskoro i sama mogla postati muzejski eksponat. Jer, naziv Srpska pravoslavna crkva, po svoj prilici, odlazi u istoriju. Nacrt novog crkvenog Ustava predviđa da se aktuelnom imenu doda Pećka Patrijaršija. Dakle, Srpska pravoslavna crkva Pećka Patrijaršija. Znači li to da se i sedište crkve seli na Kosovo i Metohiju? Aktuelni poglavar kaže - ne.

 "Patrijarh se ne može preseliti u Peć, Beograd je ipak administrativni centar. Peć ostaje kao istorija naše prošlosti gde su bili patrijarsi, arhiepiskopi i bez obzira na to šta je bilo, Peć ostaje istorijski centar naše crkve", rekao je patrijarh.

"Znate, veoma je lako govoriti o odbrani Kosova, a imati za prvog komšiju američkog ambasadora u svojoj rezidenciji ili biti u ulici Kralja Petra u Patrijaršiji u Starom gradu. Prava poruka bi bila Srbima da se vrate na Kosovo. Hajdete braćo i sestre za mnom. Ja idem u Peć, dođite za mnom", ocenjuje Draško Đenović, sociolog religije.

Za sad u Peći ostaje samo mesto ustoličenja patrijarha koji će po novom imati tri funkcije. Biće arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemlja. I to od noviteta nije sve.

Ukoliko predlog Ustava Srpske Pravoslavne crkve prođe, sveštanicima će staviti flaster na usta. Jer, akt predviđa zabranu javne kritike crkve, a ko se od sveštenih lica na to ogluši biće podvrgnut sudsko-crkvenom postupku.

Ustav je korak unazad - izričit je sociolog religije sagovornik N1. Jer, izbor patrijaha se menja. Umesto nasumičnim izborom jedne ot tri koverte s imenima kandidata, poglavara će bitati dvotrećinska većina. Poznavaoci misle da to otvara prostor za nameštanje glasanja.

"Znate kako, mandat narodne skupštine je četiri godine. Predsednika države pet. A patrijarha doživotno. Prema tome ko jednom postavi svog čoveka može biti siguran da će imati određeni uticaj i moć posebno ako znamo koliki uticaj Crkva ima u društvu", kaže Đenović.

Novi crkveni ustav trebalo bi da bude usvojen na skupu najvišeg crkvenog tela Sabora, u maju.

Tagovi: SPC , Kosovo

Komentara 35

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

NSrdjan

Ja reko, pocece da placaju porez drzavi.

1 0

Ero

Ako ne pripremaju teren da AV postane i patrijarh ja onda ne znam čemu ova farsa?

11 0

Ser Zile

Izgleda da Patrijarh zna kako je izabran, pa neveruje u boga i njegovu volju prilikom izbora Patrijarha pomocu 3 koverte. Zna se ko stoji iza promene Crkvenog Ustava, isti onaj koji sprema promenu Srpskog Ustava. Da bi lakse prosao njegov kojim se odricemo Kosova i Metohije

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo