Kako je kosovski čvor smanjio napon struje u evropskoj mreži

Kako je kosovski čvor uspeo da obori fekvenciju struje u evropskoj eletroenergetskoj mreži? Evropsko Udruženje strujnih mreža u utorak je zatažilo da se što hitnije zaustave posledice, kako navode, političkih nesuglasica Beograda i Prištine, kako bi se struja u evropskoj mreži konačno vratila u potpuni balans.

Izvor: N1

  Udruženje upire prstom u Srbiju jer je, kako tvrde, odgovorna da izbalansira mrežu na Kosovu koja već duže vreme troši više struje nego što proizvodi. Ali, ne slažu se svi sa takvom slikom odgovornosti.

Kako potrošnja struje u jednom delu Evrope može da uspori satove u Nemačkoj. To se događa od početka ove godine.

"To što se desilo je da je Evropa shvatila da se na Kosovu struja troši iako je nema dovoljno ni u proizvodnji niti su kupili dovoljne količine struje za svoju potrošnju. Oni su od devedesetih na ovamo stalno vukli struju iz eletroenergetskog sistema EPS-a", kaže analitičarka Jelica Putniković.

Sve zemlje koje su u zajedničkom sistemu moraju da ga održavaju u ravnoteži, tako što uravnotežavaju svoju proizvodnju i potrošnju. Kada se negde ta ravnoteža poremeti, kao što je bilo na Kosovu, gde je utrošeno više, sistemska frekvenca je u kontinentalnoj Evropi pala na manje od 50 herca.

U EMS-u kažu da je tačno da je frekvenca u kontinentalnoj Evropi bila umanjena zbog nedostatka od 113 GWh električne energije.

"Uzrok ovom nedostatku je konstanto odstupanje od programa rada od strane Elektromreže Kosova u periodu januar-februar 2018. Elektromreža Kosova je permanentno neovlašćeno preuzimala neugovorenu električnu energiju iz sinhrone oblasti Kontinentalna Evropa. Ovakvim ponašanjem krši norme i standarde operativnog rada u sinhronoj oblasti Kontinentalna Evropa, a takođe krši i svoju obavezu samostalnog vršenja regulacije svoje podoblasti (tj. balansiranja potrošnje i proizvodnje) unutar kontrolne oblasti EMS".

To ne demantuju ni u Prištini.

"Nije postojala ravnoteža između proizvodnje, uvoza i potrošnje. Zbog toga je Elektromreža Kosova napravila odstupanje i manjak struje je uzet iz drugog sistema. To je prouzrokovalo odstupanje od frekvencije. Odstupanje se konstantno akumuliralo, a ukoliko potrošnja i proizvodnja nisu uravnoteženi, stvara se neuravnoteženost sistema koji direktno utiče na promenu frekvencije, što se u praksi i dogodilo", kazao je Kadri Kadriu, zamenik direktora Elektromreže Kosova (KOSTT).

Evropsko Udruženje strujnih mreža upozorilo je da bi poremećaj mogao da ostane ako rešenje ne može da bude da se nesuglasice između Beograda i Prištine osećaju u celoj Evropi, kao i da će za ponovno postizanje ravnoteže biti potrebno nekoliko nedelja nakon otklanjanja problema. Kosovo je trošilo više struje nego što je proizvelo, a Srbija, odgovorna da to izbalansira, nije učinila.

"Jedna od bitnih stvari u pregovorima Beograda i Prištine u Briselu je i energetika. Oni to sad zloupotrebljavaju računajući da će Srbija to mirno da trpi i da im nadomešta tu količinu električne energije. Međutim, to konačno mora da se reši i dobro je što su u Evropi shvatili da je Kosovo krivo", kaže Putniković.

"Energetski sistem na Kosovu, imajući u vidu kašnjenje u računanju vremena u Evropi, jeste problem koji je posledica mnogih drugih problema koji postoje u našem sistemu. Oni nisu tehnički već problemi sporazuma koji postoje, statuta Elektromreže Kosova i statusa Kosova uopšte. Naš operator nije legitiman u evropskom energetskom sistemu već je to onaj iz Srbije, koji reguliše tok energije na Kosovu", smatra Argon Dida, energetski ekspert.

U elektromrežama Srbije dodaju i da je neovlašćeno preuzimanje struje prestalo 3. marta.

Tagovi: Nemačka , satovi , Kosovo , struja , Srbija

Komentara 28

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

nirvana

Na sajtu EMS AD se moze procitati da je EMS AD osnovan 08.11. 2016. i da u svom sastavu ima 6 pogona od kojih je jedan Pogon Obilic. O kakvoj kradji od devedesetih se prica?

0 1

Ludak

Pa ako vec su drzava... ugasi te im struju Srbijo.. a nemoj te da te gubitke delite po racunima obicnih gradjana tj nas

10 1

K O

Mi odgovorni A oni nezavisni(dokaz da ni u EU nisu bas jasni sami sebi)

13 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo