Koordinaciono telo: Đorđević neprimereno o "sirotim" ženama

Koordinaciono telo: Đorđević neprimereno o "sirotim" ženama Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost ocenilo je da smatra da su citati pisca Jovana Dučića koje je danas, povodom Međunarodnog dana žena, citirao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević nisu primereni, da vređaju sve žene u Srbiji i nanose štetu borbi za rodnu ravnopravnost.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević danas je bio domaćin nacionalne konferencije "Žene iz ruralnih krajeva - ravnopravne građanke Srbije".

On je tada citirao Dučića: "Žena ne zna da poštuje nego da voli, ženi ne treba ni da je vi poštujete nego da je volite, poštovanje za njih znači odsustvo svake ljubavi nešto hladno, iz glave, a ne nešto preosećajno iz duše... Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota. Pametnih se boje... Ona uvek podlegne jačem, a ne lepšem i umnijem, ni boljem i milijem".

"Bez namere da ocenjujemo umetničku vrednost dela Jovana Dučića, smatramo nedopustivim da bilo ko kaže da ženu ne treba da je poštujete, da su žene sklone da se predaju i onima koji su im 'fizički nemili', da žene vole bogataše, jer su one sirote ili, pak da se žene pametnih boje, a da podležu jačem umesto lepšem i umnijem", navelo je Koordinaciono telo.

To telo pozvalo je sve građane, a posebno one na mestima na kojima se donose odluke "o boljem životu" da se uzdrže od neprimerenih komentara i pokažu da se istinski zalažu za društvo u kojem će i žene i muškarci imati jednaka prava i mogućnosti.

"Samo na taj način možemo graditi društvo u kojem će žene i muškarci biti ravnopravni, i u porodici, i na radnom mestu i u politici, jer je to preduslov demokratskog, ekonomski naprednog i tolerantnog društva", navodi se u saopštenju.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti osudila citate ministra Đorđevića

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković večeras je ocenila kаo "krаjnje uvredljive i neprimerene" citаte koje je ministаr zа rаd, zаpošljаvаnje, borаčkа i socijаlnа pitаnjа Zorаn Đorđević ranije dаnаs upotrebio nа konferenciji povodom Međunаrodnog dаnа ženа.

"Bez obzirа što ih je nаpisаo Jovаn Dučić, ovаkvi stаvovi od pre jednog vekа omаlovаžаvаju i vređаju dostojаnstvo svih ženа u nаšem društvu. Umesto dа se suzbijаju, nа ovаj nаčin se grubo podržаvаju rodne predrаsude o nerаvnoprаvnosti ženа", navela je Janković u saopštenju.

Ona je ocenila da učesnici jаvnog i političkog životа morаju dа budu dodаtno odgovorni zа svаku izgovorenu reč, jer su dužni dа doprinose rаzgrаdnji rodnih stereotipа.

Đorđević se nakon toga izvinio svim građankama Srbije, navodeći da mu nijednog trenutka namera nije bila da uvredi žene, kao i da to ne predstavlja "ni njegove, а ni vrednosti Vlаde Srbije". 

Komentara 144

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ronin

Zena. Uvek ce biti samo san...i neka ostane takva...neogoljena, nada, zelja...i opet san...samo san. Netaknuta, nicija, a moja. Biti san-ideja je. Gosn ministre-pustite poeziju-osetite dusu. Zabluda stvarnosti nase-a to su upravo ljudi koji ne shvataju trenutak neshvatanja lepote poeticnosti, lepote koja, bar mene pokrece-lepote zene, a hteli ili ne-lepota je zelje, bar moje. Ako citirate, ako hocete u politiku da ''uglavite'' poezije-nadjite malo duse...mrvicu. Bog je dao zeni lepotu-meni patnju.

5 4

Boban

Po tvom izgledu se vidi ko si .Spakovan je tim koji nikada vise nece moci da se spakuje slican(vlada).Zasto?Pa prosto ,takvih vise nema vi ste izvuceni iz crnih provalija,i valjda cemo se uskoro probuditi i videte malo sunca.

13 0

Дејан

Министар ме је одушевио својом честитком. "Благо цара Радована" је књига коју би сваки мушкарац требало да прочита. Мушкарци и жене никада и никако не могу да буду и неће бити једнаки јер је то Божија воља. Они који се залажу за родну равноправност иду против Бога. Живела родна НЕравноправност и све разлике између мушкараца и жена !

8 24

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo