Cvetković: Poslovni lideri ne vide uvek značaj tehnologije

Cvetković: Poslovni lideri ne vide uvek značaj tehnologije Izvor: N1

Optimizam u pogledu privrednog rasta u 2018. veći nego prethodne godine. Najveći problemi su nedostupnost odgovarajućeg kadra i visokotehnološki kriminal, pokazalo istraživanje kompanije Prajsvoterhaus Kupers među 1.239 direktora u 85 zemalja.

Tradicionalna anketa koju kompanija Prajsvoterhaus Kupers sprovodi medju generalnim direktorima, pokazuje da je optimizam u pogledu privednog rasta veći nego u 2016. godini.

Od 1239 ispitanika u 85 zemalja, od kojih 33 u Srbiji, 57 odsto uvereno je da će se privredni rast na globalnom nivou uvećati u narednih 12 meseci. Isto mišljenje deli 40 odsto poslovnih lidera u Srbiji, što je za 9 više nego prošle godine.

Istraživanje je nametnulo i dve nove teme koje do sada nisu bile na radaru - nedostupnost odgovarajućih kadrova i visokotehnološki kriminal.

Vladislav Cvetković, direktor za razvoj poslovanja u kompaniji Prajsvoterhaus Kupers, kaže da postoji povećan optimizam kod privrednika utemeljen na tome da opšti trend ide na bolje.

"Zaposlenost je povećana, ali u određenim sektorima. Sektor usluga je nešto gde se vidi veoma visok potencijal za povećanje novih radnih mesta, i na globalnoj anketi i među srpskim liderima", objašnjava on.

Govoreći o spskom poslovnom ambijentu, on je rekao da su mala preduzeća uglavnom vezana za velike sisteme.

"Potrebno je vreme da se podigne opšti nivo ekonomske aktivnosti i da se on spusti i do manjih dobavljača i omogući da se vremensko kašnjenje vidi već u sledećim godinama", rekao je Cvetković.

Govoreći o otvaranju novih radnih mesta, on je rekao da se uglavnom radi o profesijama koje "nije tako lako naći na tržištu radne snage" i dodao da su to uglavnom digitalne veštine.

"Postoji tendencija da lideri koji vode velike sisteme prepoznaju da tehnologija donosi izazove i prepoznali su da je važno da se tome posvete. Naši lideri ne prepoznaju uvek šta je to što oni mogu da urade i kako će se ta tehnologija odraziti na njihov posao", dodao je Cvetković.

Izvor: N1


.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Goblin

Jipi-aj-hej, svi u zatvor, kao na Islandu

0 1

Vojvođanin

ZORANU MIHAJLOVIC za premijerku!!!

1 11

Rasulo

Krajnje nebitno... Sa ovakvom vladajućom partijom može da bude i Miki Maus.

6 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo