UNHCR: Pristup osnovnom obrazovanju ima 61% dece izbeglica

UNHCR: Pristup osnovnom obrazovanju ima 61% dece izbeglica Izvor: AFP/DELIL SOULEIMAN

Samo 61 odsto dece izbeglica ima pristup osnovnom obrazovanju, u poređenju sa međunarodnim prosekom od 91 odsto, dok na nivou srednjeg obrazovanja, 23 odsto izbeglica adolescenata pohađa školu, u poređenju sa 84 odsto na globalnom nivou, navedeno je u novom izveštaju Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) pod nazivom "Na nju je red".

Devojčice čine 50 odsto izbeglica školskog uzrasta, ali će se verovatno samo polovina srednjoškolskog uzrasta upisati u škole, u odnosu na dečake, naveo je UNHCR.

"Širom sveta, školska vrata se znatno teže otvaraju izbegličkoj deci nego njihovim vršnjacima iz domicilne populacije. Devojčice – izbeglice još teže nalaze i zadržavaju mesto u školskim klupama. Odrastajući, one su sve češće marginalizovane, a rodni nesrazmer u srednjim školama raste", navodi se u saopštenju.

UNHCR je naveo da postoji i hitna potreba za zapošljavanjem i obukom više žena nastavnica iz izbegličkih zajednica, kako bi se osiguralo da promovišu najbolju praksu i štite devojčice od ponašanja koje će ih odvratiti od odlaska u školu.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo