Poverenica: Žene da se osnaže i preuzmu inicijativu

Poverenica: Žene da se osnaže i preuzmu inicijativu Izvor: FoNet/Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je u opštini Lučani da je za žene veoma važno da se osnaže, da preuzmu inicijativu i prevaziđu prepreke na koje nailaze na svom putu, koristeći sva prava i mehanizme koji im stoje na raspolaganju.

"Ne treba da čekamo da nam neko da ravnopravnost, već moramo da uzmemo stvar u svoje ruke", rekla je Brankica Janković, a preneo je kabinet Povernika za zaštitu ravnopravnosti.

Ona je kazala da uslovi za kvalitetan i ravnopravan život ne postoje i ne treba da postoje samo u Beogradu, navodeći da žene u opštini Lučani nisu čekale, već su postale direktorke, vlasnice privatnih firmi i nalaze se na rukovodećim pozicijama, što je dobar primer koji pokazuje koliko se situacija popravila u odnosu na pre 20 ili 30 godina.

Opštinu Lučani posetili su i stalna koordinatorka UN u Srbiji Karla Herši, ambasadorka Australije Džulija Fini, ambasadorka Brazila Izabela Kristina de Azevedo Hejvert i zamenik ambasadora SAD Kurt Doneli gde su razgovarali sa predsednicom opštine Lučani Vesnom Stambolić, preduzetnicama, ženama koje se nalaze na rukovodećim položajima u lokalnoj samoupravi i članicama lokalnih organizacija koje se bave osnaživanjem žena.

Na sastancima je bilo reči o položaju žena u društvu i na tržištu rada, mogućnostima za unapređenje ženskog preduzetništva i izazovima sa kojima se one suočavaju u tim oblastima.

Žene iz Lučana podelile su svoja iskustva sa poverenicom i ambasadorkama i istakle konkretne predloge za poboljšanje ekonomskog položaja žena u ovom kraju.

One smatraju da nije neophodno odreći se tradicije, već da je treba iskoristiti na pravi način, kao što je na primer upotreba tradicionalnih ženskih veština i umeća za pokretanje sopstvenog posla.

Bilo je reči i o značaju vaspitavanja dečaka i devojčica u duhu rodne ravnopravnosti i poštovanja prava žena, dok je predstavnica Centra za socijalni rad ocenila da efekti primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici nisu idealni, ali da postoje primetni pomaci na bolje.

U drugom delu posete, poverenica, ambasadorke i zamenik ambasadora obišli su ženski manastir Sretenje, kao i druge znamenitosti opštine Lučani.

"Nije u redu obećavati građankama da će svi problemi biti rešeni jednim zakonom"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izrazila je nadu da će Srbija uskoro dobiti novi, bolji i unapređeni zakon o rodnoj ravnopravnosti, ističući da nije u redu građankama obećavati da će se svi njihovi problemi biti rešeni donošenjem jednog zakona.

"Nije u redu da našim građankama pošaljemo nadu kako ćemo sve rešiti kada se donese jedan zakon", kazala je ona za RTS, komentarišući Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Poverenica je kazala da će položaj građana, građanki i dece biti bolji kada svi budu imali bolji pristup socijalnoj, zdravstvenoj zaštiti, kao i bolju infrastrukturu i sve što bi omogućilo bolji život.

Govoreći o izveštaju poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2017. godinu, Brankica Janković kazala je da će podneti izveštaj iduće nedelje i da se situacija u odnosu na prošlu godinu nije promenila i da su žene i dalje u vrhu po broju pritužbi.

Prema njenim rečima, žene su u vrhu po broju pritužbi koje se uglavnom tiču diskriminacije na tržištu rada i nemogućnosti napretka zbog porodiljskog i odsustva radi nege deteta, kao i slučajeva otkaza zbog porodiljskog.

"I dalje ostaju problemi koje treba da rešavamo na tržištu rada - da žene ne budu kažnjavane zbog materinstva. To možemo postići drugačijom situacijom i većim brojem radnih mesta, većom kontrolom od strane nadležnih institucija", kazala je Brankica Janković.

Ona je kazala da je potreban dalji rad na obezbeđivanju boljeg pristupa zdravstvenoj i socijlanoj zaštiti, kao i svim drugim servisima podrške građanima i građankama.

Navela je da je neophodno unapređenje sistema zaštite od nasilja, koji je kako je navela, kao problem i dalje prisutno.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

poca

Na rečima je sve lako,jednostavno,izvodljivo.U praksi mnogo teško .Ako žena hoće da rađa i bude dobra i odgovorna majka neće uspeti da bude dobra i uspešna poslovna žena.Odluka je na njoj.Ako decu čuvaju i vaspitavaju babe i dede,vaspitačice po vrtićima ili žene koje ih čuvaju tu deca ostaju željna majčinske bliskosti.Poslovna žena je okupirana poslom i uspehom,a deca brzo odrastu i svaki propušten dan bez majčine topline ne može se kasnije nadoknaditi.Ili si majka ili si uspešna poslovna žena.

2 1

meni je ovo smesno

Kada se pocne pricati o pravima zena ispada da su one diskriminisane kao nekada Jevrejska zajednica u vreme nacisticke Nemacke. Najveci mrzitelj zena je upravo ova drzava,a zasto pitate se? Imate zakon o radu po kojem cim zatrudnite poslodavac vam daje otkaz,jer ima rupa u zakonu gde napisu ,,da za tim radnim mestom nema vise potrebe tj gasi se,, .Dalje u svim bankama Srbije zaposlenici cim zasnuju radni odnos odmah potpisuju i blanko otkaz,samo se kasnije ubaci datum. Imali ste primer one bolesne samohrane majke u Juri sto je dobila otkaz.

1 0

Viking

Jos jedno "farsa udruzenje"

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo