Zatvori

Poverenica: Žene da se osnaže i preuzmu inicijativu

Poverenica: Žene da se osnaže i preuzmu inicijativu Izvor: FoNet/Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je u opštini Lučani da je za žene veoma važno da se osnaže, da preuzmu inicijativu i prevaziđu prepreke na koje nailaze na svom putu, koristeći sva prava i mehanizme koji im stoje na raspolaganju.

"Ne treba da čekamo da nam neko da ravnopravnost, već moramo da uzmemo stvar u svoje ruke", rekla je Brankica Janković, a preneo je kabinet Povernika za zaštitu ravnopravnosti.

Ona je kazala da uslovi za kvalitetan i ravnopravan život ne postoje i ne treba da postoje samo u Beogradu, navodeći da žene u opštini Lučani nisu čekale, već su postale direktorke, vlasnice privatnih firmi i nalaze se na rukovodećim pozicijama, što je dobar primer koji pokazuje koliko se situacija popravila u odnosu na pre 20 ili 30 godina.

Opštinu Lučani posetili su i stalna koordinatorka UN u Srbiji Karla Herši, ambasadorka Australije Džulija Fini, ambasadorka Brazila Izabela Kristina de Azevedo Hejvert i zamenik ambasadora SAD Kurt Doneli gde su razgovarali sa predsednicom opštine Lučani Vesnom Stambolić, preduzetnicama, ženama koje se nalaze na rukovodećim položajima u lokalnoj samoupravi i članicama lokalnih organizacija koje se bave osnaživanjem žena.

Na sastancima je bilo reči o položaju žena u društvu i na tržištu rada, mogućnostima za unapređenje ženskog preduzetništva i izazovima sa kojima se one suočavaju u tim oblastima.

Žene iz Lučana podelile su svoja iskustva sa poverenicom i ambasadorkama i istakle konkretne predloge za poboljšanje ekonomskog položaja žena u ovom kraju.

One smatraju da nije neophodno odreći se tradicije, već da je treba iskoristiti na pravi način, kao što je na primer upotreba tradicionalnih ženskih veština i umeća za pokretanje sopstvenog posla.

Bilo je reči i o značaju vaspitavanja dečaka i devojčica u duhu rodne ravnopravnosti i poštovanja prava žena, dok je predstavnica Centra za socijalni rad ocenila da efekti primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici nisu idealni, ali da postoje primetni pomaci na bolje.

U drugom delu posete, poverenica, ambasadorke i zamenik ambasadora obišli su ženski manastir Sretenje, kao i druge znamenitosti opštine Lučani.

"Nije u redu obećavati građankama da će svi problemi biti rešeni jednim zakonom"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izrazila je nadu da će Srbija uskoro dobiti novi, bolji i unapređeni zakon o rodnoj ravnopravnosti, ističući da nije u redu građankama obećavati da će se svi njihovi problemi biti rešeni donošenjem jednog zakona.

"Nije u redu da našim građankama pošaljemo nadu kako ćemo sve rešiti kada se donese jedan zakon", kazala je ona za RTS, komentarišući Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Poverenica je kazala da će položaj građana, građanki i dece biti bolji kada svi budu imali bolji pristup socijalnoj, zdravstvenoj zaštiti, kao i bolju infrastrukturu i sve što bi omogućilo bolji život.

Govoreći o izveštaju poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2017. godinu, Brankica Janković kazala je da će podneti izveštaj iduće nedelje i da se situacija u odnosu na prošlu godinu nije promenila i da su žene i dalje u vrhu po broju pritužbi.

Prema njenim rečima, žene su u vrhu po broju pritužbi koje se uglavnom tiču diskriminacije na tržištu rada i nemogućnosti napretka zbog porodiljskog i odsustva radi nege deteta, kao i slučajeva otkaza zbog porodiljskog.

"I dalje ostaju problemi koje treba da rešavamo na tržištu rada - da žene ne budu kažnjavane zbog materinstva. To možemo postići drugačijom situacijom i većim brojem radnih mesta, većom kontrolom od strane nadležnih institucija", kazala je Brankica Janković.

Ona je kazala da je potreban dalji rad na obezbeđivanju boljeg pristupa zdravstvenoj i socijlanoj zaštiti, kao i svim drugim servisima podrške građanima i građankama.

Navela je da je neophodno unapređenje sistema zaštite od nasilja, koji je kako je navela, kao problem i dalje prisutno.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

poca

Na rečima je sve lako,jednostavno,izvodljivo.U praksi mnogo teško .Ako žena hoće da rađa i bude dobra i odgovorna majka neće uspeti da bude dobra i uspešna poslovna žena.Odluka je na njoj.Ako decu čuvaju i vaspitavaju babe i dede,vaspitačice po vrtićima ili žene koje ih čuvaju tu deca ostaju željna majčinske bliskosti.Poslovna žena je okupirana poslom i uspehom,a deca brzo odrastu i svaki propušten dan bez majčine topline ne može se kasnije nadoknaditi.Ili si majka ili si uspešna poslovna žena.

2 1

meni je ovo smesno

Kada se pocne pricati o pravima zena ispada da su one diskriminisane kao nekada Jevrejska zajednica u vreme nacisticke Nemacke. Najveci mrzitelj zena je upravo ova drzava,a zasto pitate se? Imate zakon o radu po kojem cim zatrudnite poslodavac vam daje otkaz,jer ima rupa u zakonu gde napisu ,,da za tim radnim mestom nema vise potrebe tj gasi se,, .Dalje u svim bankama Srbije zaposlenici cim zasnuju radni odnos odmah potpisuju i blanko otkaz,samo se kasnije ubaci datum. Imali ste primer one bolesne samohrane majke u Juri sto je dobila otkaz.

1 0

Viking

Jos jedno "farsa udruzenje"

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo