SPC: Izjava patrijarha izvučena iz konteksta

SPC: Izjava patrijarha izvučena iz konteksta Izvor: N1

Informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je da navodna izjava patrijarha Irineja, koju je dnevni list Kurir objavio pod naslovom "Neću da se selim na Kosovo", ne odgovara sadržini razgovora koju je patrijarh vodio sa novinarkom tih dnevnih novina.

Kako se navodi u saopštenju, iz sveukupnog konteksta patrijarhovih odgovora "posebno oštro je istrgnuta konstrukcija koja se našla u opremi teksta na naslovnoj strani".

"Patrijarh Irinej govorio je isključivo o značaju Pećke patrijaršije kao drevnog istorijskog sedišta SPC i o Beogradu kao njenom administrativnom sedištu. Komentarišući mogućnost da budući poglavari SPC imaju sedište u Peći, patrijarh nijednom rečju nije pomenuo sebe, niti je o tome uopšte bilo govora", navodi se u saopštenju.  

Dodaje se da formulacije koje su se našle na naslovnoj strani "Neću da se selim na Kosovo" i "Tražiću da patrijarha biramo kao i do sada, a ne dvotrećinskom većinom" ne odgovaraju sadržini vođenog razgovora niti odražavaju lični stav Irineja, "već je reč o rezultatu novinarske želje da se izgovorenim rečima pridoda drugačiji, senzacionalniji, smisao".  

"O tome najbolje govori i činjenica da ove imaginarne izjave, iskorišćene za medijski atraktivnu najavu, nema čak ni u tekstu koji je objavljen na strani šest ovih novina", dodaje se.

Tagovi: SPC , patrijarh Irinej

Komentara 48

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Makarije III

Od kada je upokojen naš patrijarh Pavle, izgubili smo svaku vezu sa Gospodom.

9 5

MIRO

Nije ti ni on bio ništa bolji, najveći zločine smo činili dok je on bio na čelu SPC a on ih ni jednom rečju nije osudio a o bratskoj ljubavi i pomirenju među narodima je počeo da priča tek kad su Hrvati gotovo ušli u Banja Luku a Bošnjaci se konačno bar malo naoružali!

9 4

Bojan

U tekstu predloga, koji je dostupan na Vebu, stoji da će se u buduće Patrijarh zvati "Patrijarh srpskih i pomorskih zemalja". Ovo u prevodu znači da se Crna Gora više neće smatrati za srpsku zemlju! Ne bi trebalo dozvoliti da ovo prođe.

4 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo