Kazne za razlike u platama za muškarce i žene u Francuskoj

Kazne za razlike u platama za muškarce i žene u Francuskoj Izvor: Shutterstock

Francuske kompanije moraće u roku od tri godine da ukinu razlike u platama između žena i muškaraca ili će morati da plate kazne, po planovima koje predstavio francuski premijer Eduard Filip.

Muškarci su u Francuskoj plaćeni u proseku devet odsto više od žena, iako zakon nalaže jednake plate za isti posao zadnjih 45 godina.

Po novim planovima, predstavljenim predstavnicima sindikata i poslodavaca, firme s više od 50 zaposlenih moraće da uvedu poseban softver povezan direktno sa sistemom za plate koji će pratiti neopravdane razlike u platama između žena i muškaraca.

Cilj je da se iduće godine taj softver uvede u kompanije s više od 250 zaposlenih, a 2020. u kompanije s 50 do 249 zaposlenih.

Ako kompanija u roku od tri godine ne ukloni razliku u platama koju detektuje sofver, inspektori rada mogu joj izreći kazne u iznosu do jedan odsto njenih ukupnih izdataka za plate.

"Softver nije čaroban štapić, ali će otkriti neke razlike u platama između muškaraca i žena", rekao je Filip novinarima nakon sastanka.

Vlada će u mesecima koji dolaze razraditi pojedinosti tog plana s poslodavcima, sindikatima i stručnjacima i uključiti ih u širi paket reformi zakona o radu koji će biti predstavljen parlamentu sledećeg meseca.

Firme će takođe morati da budu transparentnije u pogledu razlike u platama između polova: moraće ih objaviti na svojim internet stranicama, a sindikati će imati pristup internim podacima o radnim mestima i stažu.

Poslodavci su plan komentirisali za zabrinutošću.

"Dodatni teret ne sme biti kontraproduktivan, ograničavajući za poslodavce", rekao je Žan-Mišel Potije, potpredsednik federacije malih poslodavaca CGMPE.

Predstavnici sindikata bili su prema planu otvoreni, ali su neki takođe izrazili rezervisanost u pogledu kriterijuma koje će se koristiti da bi se utvrdilo postoji li razlika u platama između polova.Tagovi: Francuska , žene , muškarci

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nenad-EU

A žene često rade odgovornije i kvalitetnije nego muškarci.

0 0

Samo Bahato

Ako se meri na satnicu sasvim pošteno ali ako se gleda efektivno radno vreme i produktivnost onda se moraju porediti ndividue a ne nametnuta imaginarna kvota vlade koja privatnim kompanijama oduzima zarađeni novac ako ga ne utroše po naređenju političke korektnosti.

0 0

M8

Kad porastem biću - francuz!!

3 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo