Među preduzetnicima 30 odsto žena, 7 odsto gradonačelnica

Među preduzetnicima 30 odsto žena, 7 odsto gradonačelnica Izvor: Shutterstock
(ilustracija)

U Srbiji je medju preduzetnicima 30 odsto žena, 34,4 odsto poslanica, sedam odsto gradonačelnica, ali je i dalje položaj žena težak, rečeno je na današnjoj konferenciji u Beogradu o rodnoj ravnopravnosti.

"Ravnopravnost znači napredak, sinergiju muške i ženske energije, slobodu izbora, nenasilno društvo, oslobodjenje od predrasuda i prepreka", kazala je Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Podsetila je da je nekoliko žena na čelnim pozicijama u državnim institucijama - predsednica i potpredsednica Vlade, predsednica Skupštine i guvernerka Narodne banke.

Ljiljana Lončar iz Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost rekla je da je država uradila mnogo za rodnu ravnopravnost, pre svega postavljanjem strateškog i normativnog okvira.

"Usvojili smo važne zakone i strategije, pokrenuli rodno odgovorno budžetiranje, usvojili Indeks rodne ravnopravnosti. Ali, rodni stereotipi i predrasude i dalje su duboko ukorenjeni u našem društvu", upozorila je ona i dodala da je važno da se postepeno menjaju stavovi da je "najvažnija vrlina žene da bude dobra domaćica", a da rukovodeća mesta u poslovnom svetu "pripadaju muškarcima".

Ambasador Švedske Jan Lundin je rekao je da je Švedska još 1970-ih godina pola borbu za rodnu ravnopravnost, izmenila poreski sistem i donela važne zakone i posvećeno ih primenjuje.

"Danas je situacija u Švedskoj mnogo bolja. Ravnopravnost žena i muškaraca je važna za društvo, biznis i borbu protiv nasilja", rekao je Lundin.

Skup o rodnoj ravnopravnosti organizovali su Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i švedska kompanija "Ikea" na čijim je rukovodećim pozicijama u Srbiji i medju zaposlenima podjednak broj žena i muškaraca.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Prcko

Ovo što zahtevaju radikalne feministkinje skoro da je postjalo u sovjetskoj diktaturi ali su žene vozile bagere i išle u rudnik i stvarno bile ravnopravne

5 1

ravnopravne su

i sada, imamo 50% direktorki javnih preduzeća, 50% žena poslanika, 50% ministarki, 50% postavljenih gradonačelnica, zamenica, većnica...

1 2

Arcturus

Da li to znači da žene treba da voze bager da bi imale pravo da zahtevaju ravnopravnost, nenasilno društvo i oslobadjenje od predrasuda? (Naravno ako zanemarimo činjenicu da ima žena koje rade u rudnicima, voze kamione i bagere)

3 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo