Novi helikopteri za vojsku i policiju do kraja godine

Novi helikopteri za vojsku i policiju do kraja godine Izvor: AFP/CARL OCKIER/Ilustracija

Nabavka devet helikoptera Erbas H-145 za vojsku i policiju, od kojih prva dva treba da budu isporučena do kraja godine će podići ne samo njihov viši nivo spremnosti, nego i kapacitete Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović", izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je, posle susreta a predstavnicima Erbasa na Drugom vazduhoplovnom samitu Jugoistočne Evrope, novinarima rekao da će se "Momi Stanojloviću" posle dobijanja sertifikata tog renomiranog proizvođača letelica, otvoriti mogućnost da postane regionalni centar za održavanje helikoptera.

To znači i izlazak na treća tržišta, jer će "Moma Stanojlović" dobiti novu tehnologiju i naučiti da na njoj radi, istakao je Vulin i dodao da će time saradnja Srbije i Erbasa biti dignuta na viši nivo.

On je rekao da će od osam helikoptera HT-145 (šest za vojsku i dva za policiju) dva biti za spasavanje i traganje, a svi će biti opremljeni najsavremenijom tehnikom.

Borbeni će, dodao je Vulin, biti delom naoružani i domaćim oružjem.

On nije mogao da kaže koliko će ti helikopteri biti plaćeni jer, kako je objasnio, to ulazi u detalje tajnosti ugovora.

Vršilac dužnosti pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović ukazao je da će jedna od velikih povoljnosti ugovora o isporuci helikoptera biti tehnološka saradnja sa Erbasom, pogovtovo što će zavod "Moma Stanojlović" dobiti sertifikat te kompanije.

Kako je objasnio, time će "Moma" biti Erbasov ovlašćeni serviser za helikoptere "Gama" (Gazela), koji su rasprostranjeni u mnogom državama, i time se otvara vrlo široko tržište.

"Moma" će biti spreman i da proizvodi delove za Erbasov program, prvenstveno za helikoptere, ali i avionski program, napomenuo je Miloradović.

On je rekao i da su predstavnici Erbasa već imali tri detaljna sagledavanja kapaciteta "Mome" i da će, pre kraja isporuke naručenih helikoptera, remontni zavod iz Batajnice imati, po ugovoru, obavezu da isporuči "dva lota delova za njih, po specifikaciji".

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kompletni...

Čudo opet nisu neko rusko đubre naručili za 200 miliona...

3 1

Aco

To djubre je jedno od najboljih na svjetu.A vasi koje ste remontovali u Ukrajini mozes nazvati takvim poredjenjem. Neznas sta ces od pakosti pa sam sebe pravis ludim.

0 1

Realno

Spremaju se za bezaniju

6 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo