Majić: Najlošije sudije dolaze uz najveću političku podršku

Majić: Najlošije sudije dolaze uz najveću političku podršku Izvor: N1

Slabeći pravosuđe, zadajući mu zadatke za vreme dok su na vlasti, političari istovremeno zaboravljaju da će to isto pravosuđe sutra, kada oni više ne budu na vlasti, biti u takvom istom upregnuću od novih vladara i to je jama koju su sami iskopali, ocenio je za Vreme sudija Apelacionog suda Miodrag Majić.

Nestručnost dolazi od političkog uticaja, nepravične presude, takođe. Ono na šta se Ministarstvo pravde sada poziva, nekakav klijentelizam, do dolazi od političkog uticaja, rekao je Majić, koji je i predsednik Upravnog odbora Centra za pravosudna istraživanja.

Svi koji smo unutra, dodao je on, znamo da su najlošije sudije uvek dolazile uz najveću političku podršku bilo koje od ovih vlasti.

Majić smatra da bi građane trebalo vaspitavati da je smisao suda da utvrdi, kada govorimo o krivičnom sudu, da li je tužilac uspeo ili nije da dokaže ono što tvrdi.

Treba konačno da naučimo da sud nije tu da, zajedno sa policijom i tužilaštvom, tom okrivljenom odredi kaznu, nego da tom okrivljenom pruži šansu, jer sutra svako može da bude optužen, osnovano ili neosnovano, naglasio je Majić.

Govoreći o pojedinim rešenjima iz radnog teksta amandmana na Ustav Srbije, Majić je rekao da misli da se neće ići na reizbor sudija, ali da veruje da se može očekivati da će pomoću odredbe koja ublažava ograničenja za neželjeni premeštaj sudija praviti rokade.

"Ima ih još, recimo, odredba da je sudijska funkcija nespojiva sa privatnom, što niko ne zna šta znači. Mislim da se iza toga nalazi namera da se počiste strukovna udruženja", rekao je Majić

Komentara 28

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Malo karaktera

Kao sudija tvrdim da nisam itabrana uz političku podršku. No, više nigde ne konkurišem, ako je nekada to i bilo moguće, sada više nije. Majić u javnodti kritikuje sudije zbog nestručnosti i naročito nedostatka hrabrosti. Da li to čini van javnosti, npr. u svom sudu?

4 0

anonimus

Ima svakakvih sudija,onih koji to zalužuju da budu a ima i onih koji to ne zaslužuju. Naprimer: kakav je to sudija kada mu laik(čovek koji nema veze sa pravom) svojom žalbom ukine prvostepenu presudu.

6 0

Majkič

Zašto takav GOSPODIN Nemože biti ministar pravde nego ona Nela?

44 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo