Vučić pozvao Johanisa da podrži kompromis za Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Bukureštu da je predsednika Rumunije Klausa Johanisa zamolio za podršku u cilju pronalaženja kompromisnog rešenja za Kosovo.

Izvor: N1

"Zamolio sam Klausa Johanisa koji je predsednik ne samo najveće zemlje u našem regionu, već i zemlje od ugleda, za njegovu ličnu, ali i podršku Rumunije da se dođe do kompromisnog rešenja. Govorili smo o mom sastanku sa Angelom Merkel, govorili smo o svemu onome što je važno za pronalaženje kompomisa", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Bukureštu.

Vučić je podsetio da je Rumunija jedna od pet zemalja EU koja nije priznala nezavisnost Kosova.

Govoreći o rešenju za Kosovo, predsednik Srbije je ponovio da ne može da se dogodi da jedna strana dobije sve, a druga da bude nezadovoljna.

Na pitanje novinara da li rešenje uključuje priznanje nezavisnosti Kosova, Vučić je rekao da Srbija ne razmatra priznanje Kosova, kao i da to nije kompromis jer bi u tom slučaju Albanci dobili sve. 

"U tom slučaju Albanci bi dobili sve, a moje je pitanje šta će Srbi dobiti", kazao je Vučić i dodao da je Srbija sprema da razgovara o svim temama i predlozima bez obzira sa koje strane dolaze. 

Dodao je da je Beograd spreman da razgovara o tome kako može da se postigne kompromisno rešenje, kako da se ono primeni i kako da ga Beograd i Priština "prodaju" svojoj javnosti. 

"Ako uspemo to znači da marimo za budućnost našeg naroda, u suprotnom će to biti još jedan neuspeh", rekao je Vučić.

Johanis: Rešenje Kosova važno za ceo region

Predsednik Rumunije Klaus Johanis rekao je da je rešenje pitanja Kosova važno ne samo za Beograd i Prištinu, već za ceo region i naglasio da se mora pronaći kompromis koji će biti fer i prihvatljiv za sve strane.

"Mora se naći rešenje prihvatljvo za sve zainteresovane strane, fer rešenje koje mora doći iznutra i koje mora imati podršku svih međunarodnih aktera", rekao je Johanis na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Taj problem mora biti rešen, što pre to bolje", dodao je.Johanis je kazao da ;je predsedniku Vučiću preneo da je spreman da se uključi i da razgovara sa političarima širom sveta o tom pitanju "jer ako rešenje nije fer, ako nije prihvatljivo i ako nema podršku onda nije rešenje i nije održivo".

Sa premijerkom Rumunije o unapređenju saradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Bukureštu sa premijerkom Rumunije Vjorikom Danćilom o evrointegracijama, ekonomskoj saradnji, bilateralnim odnosima i položaju nacionalnih manjina u obe države.

Dvoje sagovornika konstatovali su da je neophodno raditi na otvaranju graničnih prelaza i rekonstrukciji i modernizaciji železničke infrastrukture Beograd - Temišvar - Evropski pravac, kao i izgradnji autoputa Beograd - Temišvar, saopštilo je Predsedništvo Srbije.

Vučić izrazio je zadovoljstvo zbog tradicionalno dobrih odnosa dve države koje predstavljaju model dobrosusedstva u regionu i zahvalio na kontinuiranoj podršci Rumunije u pogledu članstva Srbije u EU.

On je rekao da Srbija izuzetno ceni principijelni stav Rumunije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Vučić je izjavio i da je srpska strana zainteresovana za dalje intenziviranje ekonomske saradnje i dodao da Srbija veoma ceni to što je Rumunija smatra najvažnijim ekonomskim partnerom u regionu.

Predsednik Srbije je rekao da robna razmena između dve zemlje kontinuirano raste i ocenio da postoji prostor za unapređenje saradnje u automobilskoj, hemijskoj i građevinskoj industriji.

Komentara 80

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Коста

Ко је Вучићу дао мандат за компромис? Шта тај компромис представља? Да ли ћемо пустити да нам узму све што нам по међународном уговору припада? Да ли је компромис да пустимо да нам се отму сви рудници, сва имовина? Шта добија Вучић лично на име тих компромиса? Зашто бисмо одустали од ставки уговора који имамо у рукама и који нам гарантује добру позицију? Да ли ће Вучић на било шта од овога да одговори? Наравно да неће.

1 0

Milka

Sto ne trazi savet od Seselja i Nikolica, nekada se kleo u ove politicke gromade, a sada ih naterao na marginu.

0 0

bilo bi lepo da objavite

O cemu prica ovaj radikal? Sta je kompromis? Sta mi hocemo a oni nece? Stalno se nesto spominje Brisel a niko nezna sta se tamo trazi ili dobija??? O cemu pregovaraju ? Stalno se hvali da hoce da resi nesto ali nista ne resava vec samo putuje okolo i kao trudi se! Ovaj covek je nesposoban sebi da pomogne.

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo