Kitarović: EK potvrdila ono što znamo, Hrvatska kaska

Kitarović: EK potvrdila ono što znamo, Hrvatska kaska Izvor: N1

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je najnoviji Izveštaj Evropske komisije potvrdio ono što se već dugo zna, a to je da Hrvatska zaostaje, kaska za drugima i ne razvija se onom dinamikom koja bi joj omogućila da uhvati korak ne samo sa najrazvijenim državama EU, već i sa onim sa kojima je do juče bila izjednačena.

Evropska komisija objavila je juče izveštaj u kome se, između ostalog, navodi da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u sprovođenju prošlogodišnjih preporuka Evropske komisije.  

"Jučerašnji izveštaj Evropske komisije o prekomernim makroekonomskim neravnotežana potvrdio je ono o čemu smo svesni dugo vremena. Zaostajemo, kaskamo za drugima i ne razvijamo se onom dinamikom koja bi nam omogućila hvatanje koraka, ne samo sa najrazvijenijim državama Evropske unije, već i s onim državama sa kojima smo do juče bili izjednačeni. Ako nije više razvijen", rekla je Grabar Kitarović za N1.

Kako je istakla, naglašavaju se problemi koje i oni kontinuirano naglašavaju već neko vreme: nedostatak strukturnih reformi; slabost i nizak razvojni potencijal trenutne strukture hrvatske privrede, potreba sprovođenja obrazovne, pravosudne i zdravstvene reforme, neophodna reforma javne uprave i njenih kapaciteta."Ovo su samo neki od hroničnih problema našeg društva, te ih kao takve moramo prihvatiti ukoliko ih zaista i iskreno želimo rešiti. Ne smemo dopustiti skrivanje pred njima, jer nas je skrivanje pred problemima zadnjih 18 godina dovelo na samo začelje Evropske unije. Treba ih iznova naglašavati, ponavljati i pokazivati jer ćemo samo tako stvoriti okruženje i podsticaj svim nadležnim institucijama u državi za odlučno donošenje neophodnih odluka, kao i atmosferu u društvu koje će biti spremno prihvatiti sve potrebne reforme'', istakla je predsednica Kolinda Grabar Kitarović u ekskluzivnoj izjavi za N1.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

PDP

Srbija je Hrvatima uvek bila kriva za sve a od kada su dobili nezavisnost brzo su je uništili i otišli da budu sluge Nemcima, Englezima i drugim narodima zapadne Evrope...

0 4

Bojan

@ Mare Bravo za komentar!

7 2

Grizman

I mi i vi čim se oslobodimo nacionalizma, krenućemo napred.

31 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo