Prvi čovek UCI: Frum ne treba da brani titulu na Turu

Prvi čovek UCI: Frum ne treba da brani titulu na Turu Izvor: Chris Graythen/Getty Images

Predsednik Međunarodne biciklističke federacije David Lapartijen rekao je da se nada da će doping slučaj Krisa Fruma biti razrešen veoma brzo.

Biciklista tima Skaj nije suspendovan, ali je pod istragom jer je tokom jedne etape prošlogodišnjeg izdanja Vuelte imao dvostruko viši nivo salbutamola nego što je dozvoljeno. Salbutamol nije zabranjena supstanca, ali postoje ograničenja u korišćenju za sportiste. Frum je, inače, trijumfovao na Vuelti i tako vezao pobede na dva Gran Tura, pošto je prethodno slavio na Tur d‘Fransu.

Frum trenutno vozi trku Tireno-Adriatiko, a najavio je pohod na Điro, kao i odbranu titule na Turu.

Nadam se da će se sve rešiti što pre, pošto je izuzetno važno za naš sport da se odluka donese, kakva god da je. Ali, potrebna nam je odluka što pre zbog Krisa Fruma samog, zbog njegovog tima, zbog nas, zbog biciklizma. Moja preporuka je bila da on ne vozi. Pitao sam tim Skaj i njega da razmotre šta je najbolji način za sve. Ako ne budemo imali nikakvu odluku pre Tura zatražiću od njih da razmotre moj prvobitni predlog“, rekao je Lapartijen.

Lapartijen se u intervjuu za BBC osvrnuo i na izveštaj britanskog Komiteta za digitalizaciju, kulturu, medije i sport, koji je ustanovio da je Bredli Vigins zajedno sa timom Skaj prešao ‚etičku granicu‘. U izveštaju se navodi da je Vigins koristio supstance koje su dozvoljene po antidoping pravilima da bi poboljšao svoj učinak, a ne jer su mu iz medicinskih razloga bile potrebne, između ostalog, pred trijumf na Turu 2012. godine.

To je neprihvatljivo. Ako koristite te supstance da biste poboljšali svoj učinak, varate“, rekao je Lapatrijen i dodao da bi vladajuće telo svetskog biciklizma trebalo da istraži navode iz pomenutog izveštaja.

Pored Viginsa, među onima koji se pominju u izveštaju su i drugi biciklisti Skaja, ali i prvi čovek tima ser Dejv Brejlsford. Upitan da li bi Brejlsford trebalo da podnese ostavku, Lapartijen je odgovorio:

Smatram da treba da donese odluku koja je najbolja za biciklizam u Velikoj Britaniji. Stvorio je taj tim, doveo ga je na najviši nivo i svi su bili srećni da to podrže“.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dusan Reljic

Hoce li svim britanskim biciklistima oduzeti medalje sa olimpijada I svetskih prvenstava? Poznato je da VB koristi doping u biciklizmu I atletici (slucaj Mohammeda Faraha), ali se u zapadnim medijama ne razglaba o tome. Ta tema je interesantna samo kada su Rusi u pitanju.

5 2

* Sva polja su obavezna