Istraživanje: Zarada više od 60 odsto žena je ispod proseka

Istraživanje "Kultura rađanja i partnerski život u Srbiji" je pokazalo je da je životni standard majki u Srbiji nizak i da je jedan od ozbiljnih problema u životu žena ostvarivanje životnog balansa između posla i privatnog života.

Izvor: N1

Istraživanje, na uzorku od 1.560 majki, je imalo za cilj da bolje razume neposredna iskustva majki, kao i njihove stavove i mišljenja o problemima društvene podrške materinstvu, planiranju roditeljstva, partnerstvu i rađanju.  

"Pokazalo je da je životni standard majki nizak i da je jedan od ozbiljnih problema u životu žena ostvarivanje životnog balansa između posla i privatnog života. Ono što je dodatni problem jeste da teret privatnih poslova još uvek pada pre svega na žene", objašnjava profesorka Nada Sekulić, autorka istraživanja.

Uz sve to, dodaje ona, imamo kolizije više različitih rodnih politika na nivou države, uključujući populacionu politiku koja ženama praktično postavlja zahtev da rađaju, ne obezbeđujući neophodne uslove za srećno roditeljstvo.    

Nada Sekulić Izvor: N1

Sekulić navodi da jedno od istraživanja pokazuje da danas mlađi očevi imaju tendenciju da preuzmu više brigu za decom.

"Međutim, to nije samo stvar dobre volje. Žene su manje plaćene i onda ona uzima bolovanje ili odsustvo jer veći prihod dolazi od muškarca", objašnjava ona.

Dodaje da je istraživanje pokazalo i da najmlađe žene imaju više patrijarhalnu orijentaciju prema društvu nego starije.

Takođe, navodi Sekulić, od svake pete žene je prilikom razgovora za posao traženo da se izjasni da li namerava da rađa, što je zakonom zabranjeno.

Jovana Ružičić Izvor: N1

Jovana Ružičić iz Centra za mame ističe da se mame susreću sa dosta problema - od radne diskriminacije do nemogućnosti uspostavljanja životnog balansa. 

"Istraživanje je pokazalo da više od 60 odsto žena zarađuje ispod republičkog proseka - tačnije 14,5 odsto njih zarađuje manje od 150 evra mesečno, a 46 odsto žena zarađuje između 150 i 300 evra mesečno. A one žene koje žive luksuznim životom, tri odsto ima platu koja je veća od 700 evra", kaže ona. 

Prema mišljenju Ružičić, prva stvar koja treba da se menja je mentalitet i način razmišljanja.

"Mislim da bi tada žene bile manje diskriminisane", kaže ona.

Istraživanje je pokazalo, kad je reč o razvedenim ženama, da 36,8 odsto žena moralo da pokrene sudsku parnicu za alimentaciju, zatim da 39 odsto njih ne prima alimentaciju, dok 20 odsto ne prima redovno alimentaciju.

Komentara 17

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Misty

Ma dajte molim vas. Istu pricu pricaju godinama. A, zapeavo je stanje mnogo gore.

1 0

Dragana

A muski sovinizam je ziv i zdrav, sudeći po komentarima.

4 0

Istraživači

Ko vam radi ta istraživanja vas svakako obmanjuje - ako saberete svoje procente izgleda da niko u Srbiji ne plaća alimentaciju!? To je velika uvreda za bar 90% razvedeinih muškaraca koji se dovijaju na sve načine da svoju zakonsku obavezu ispune čak i u ovako tekim uslovima. Ako i ima diskriminacije - stvar je u tome što privatnici u ovoj zemlji zaista teško preživljavaju i moraju da paze na svaki dinar. Kad žena ode na porodiljsko - to bi trebalo da bude i problem države... Ali zato - krenite da brojite žene po državnim ustanovama - garantujem da ih ima 50% više od muškaraca već sada! I zna se koliko se tamo (ne)radi...Zašto o tome ne uradite istraživanje?

4 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo