Ivanić: Pitanje granice sa Srbijom na čekanju zbog Bošnjaka

Ivanić: Pitanje granice sa Srbijom na čekanju zbog Bošnjaka Izvor: N1
(arhiva)

Zbog nesređenih bošnjačkih političkih odnosa u Sarajevu, pitanje granice Srbije i BiH bez razloga je pretvoreno u "neku veliku temu", izjavio je član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

On je potvrdio da je predlog iz Srbije već dostavljen institucijama BiH od kojih očekuje da konačno započnu posao na tom predmetu.

"Nekorektno je to što trenutno nema nikakvog stava BiH. Sam teško mogu da ubrzam rešavanje problema jer je u pitanju frustracija Bošnjaka. Bez konsenzusa u Predsedništvu BiH na tom pitanju ne možemo ništa", rekao je Ivanić za Novosti.

On kaže da je problem to što je granica na nekim mestima nelogična i pojašnjava da je Srbija želela da dođe do razmene teritorije na dva mesta oko pruge.

"Tu bi se razmenilo bukvalno metar kvadratni za metar kvadratni. Smatram da je to korist i za BiH", rekao je Ivanić.

Što se tiče zemljišta oko hidroelektrana "Bajina Bašta" i "Zvornik", Ivanić je naglasio da Srbija nikada nije zahtevala ispravljanje granice na štetu BiH, već samo korišćenje malog dela teritorije na stotinjak hektara ne te dve lokacije.

On je rekao da Beograd traži mogućnost slobodnog korišćenja kada je u pitanju brana i prihvata da je granica reka Drina.

"Srbija traži i da joj BiH omogući nesmetanu upotrebu te teritorije, odnosno da tu mogu biti i mašine i da mogu da se obnavljaju postrojenja", pojasnio je Ivanić.

List navodi da je dogovor o granici između Srbije i BiH očekivan u decembru 2017. godine kada se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu sastao sa članovima Predsjedništva BiH, kao i na nedavnom sastanku u Mostaru na kojem su sa zvaničnicima BiH razgovarali predsednici Srbije i Hrvatske.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poručio je tom prilikom da bi pitanjem granica trebalo da se bave eksperti i da promena granice oko hidroelektrana ne dolazi u obzir.

Dogovor BiH i Srbije nije postignut samo za oko tri odsto linije koja ih razdvaja.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Podmatrac BB

Lalo sta sa izgradjenim mostom? Zasto se ne pusta? Da li je bas sve politika intreba li da bude?!

1 0

Podmatrac BB

Ja licno naravno da nemam Dokumentacija naravno da postoji. Drugo jos su zivi ljudi kojima su imanja u BiH isplacena i koji su se odselili od Loznice do Uba kupivsi nova imanja. Muslimani su kupovali u dubini BiH. Sve je jasno. Bakir 50 godina posle pravi pricu gde je nema.

1 2

Gadno vreme

Po tada vsžećim propisima prvo je moralo rešiti vlasnički status zemljišta pa onda graditi objekte. To pravnici znaju pa neka u arhivu nadju papire i neka ih prezetuju političarima

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo