Kongres izglasao, Florida ograničava pristup vatrenom oružju

Kongres izglasao, Florida ograničava pristup vatrenom oružju Izvor: Reuters

Predstavnički dom na Floridi u sredu je odobrio zakon koji ograničava pristup vatrenom oružju, ali i otvara put mogućnosti naoružavanja školskog osoblja, kao odgovor na nedavni pokolj u školi u Parklandu, u toj američkoj saveznoj državi.

Nakon izglasavanja u ponedeljak u Senatu, "zakon o javnoj sigurnosti Marjory Stoneman Douglas", po imenu škole u kojoj je pobijeno 17 ljudi 14. februara, odobren je u Predstavničkom domu sa 67 glasova za i 50 protiv.

Kako bi stupio na snagu, mora da ga ratifikuje guverner Floride Rik Skot, ali on se još uvek nije izjasnio da li će se usprotiviti. Zakon će automatski stupiti na snagu kroz 15 dana ako Skot na njega ne stavi veto.

Skot je nedavno javno rekao da se protivi predlogu predsednika Donalda Trampa da se naoružaju nastavnici. Novim zakonom se podiže starosno doba za kupovinu oružja s 18 na 21 godinu i nameće rok od tri dana od predaje zahteva do kupovine oružja.

On ipak ne zabranjuje prodaju automatskog oružja, iako je to bio glavni zahtev učenika iz škole na Floridi i njihovih roditelja. Novi zakon omogućuje naoružavanje dela osoblja u javnim školama, ali ne i nastavnika koji rade u razredima.

Tagovi: Florida , SAD , oružje

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dragan

Vrhovni sud Floride obara tu odluku jel se kosi sa 5.amandmanom ustava SAD.....pravo na nosenje oruzja

3 3

Danilo

2.amandmanom

7 0

NKG

Ovo se ne kosi sa 2. amandmanom jer je već u mnogo država uvedeno da se mora čekati nekoliko dana na kupovinu. Uostalom, i na samoj Floridi sve to važi za pištolje ali iz nekog razloga ne važi za puške.

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo