EMS: Kosovo neovlašćeno preuzimalo električnu energiju

EMS: Kosovo neovlašćeno preuzimalo električnu energiju Izvor: N1
Ilustracija

Akcionarsko društvo "Elektromreža Srbije" saopštilo je da su tačni navodi Evropskog udruženja strujnih mreža (ENTSOE) da je sistemska frekvenca u kontinentalnoj Evropi bila umanjena zbog nedostatka od 113 gigavata električne energije.

U saopštenju se navodi da je krivac za to kosovsko javno preduzeće za prenos električne energije (KOSTT) koje je u januaru i februaru ove godine permanentno neovlašćeno preuzimalo neugovorenu električnu energiju iz sinhrone oblasti “Kontinentalna Evropa“.

Kako se ističe, takvim ponašanjem KOSTT krši norme i standarde operativnog rada u sinhronoj oblasti "Kontinentalna Evropa", a krši i svoju obavezu samostalnog vršenja regulacije svoje podoblasti, odnosno balansiranja potrošnje i proizvodnje, unutar kontrolne oblasti
Elektromreže Srbije.

"Budući da je EMS odgovorna za svoju kontrolnu oblast, koja uključuje i podoblast KOSTT, svi resursi kompanije usmereni su ka brzom i efikasnom rešenju tog problema", stoji u saopštenju.

Navodi se da je, posle pritisaka relevantnih institucija, KOSTT od 3. marta prestao sa neovlašćenim preuzimanjem električne energije.

Evropsko udruženje strujnih mreža u utorak je saopštilo da od sredine januara na evropskom tržištu struje postoji "rupa u snabdevanju" od nekoliko stotina megavata, što ne može da ima veće posledice za potrošače.

Te oscilacije, međutim, utiču na satove koji rade na struju i impulse dobijaju iz strujne mreže, jer uslovljavaju njihovo kašnjenje.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pffff

Sto mi uopste przimo ugalj i izvozimo struju kada imamo vise nego ogranicene resurse? Nismo mi Kosovo. Da se sad uzme lova i zbrise a za par decenija cemo uvoziti. Samo od kojih para?

0 0

Cica

Ako je Kosovo Srbija, daj da platimo struju da se ne brukamo😀

28 2

grbovic

Citam prethodne komentare i ne verujem u kakvo stanje smo zapali. U svemu trazimo zaveru. Apsolutno su netacni skoro svi komentari. Svih ovih inzenjera i strucnjaka. Da, postoji neovlasceno preuzimanje elektricne energije od strane KOSTT. Pronasli su nacin ucenjuju i Srbiju i EU da bi dobili potpunu nezavisnost u energetici a da pri tome ne dozvole osnivanje srpskih kompanija na severu kosova.

13 8

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo