Naučnici: Postoji pet oblika dijabetesa, ne samo dva

Naučnici: Postoji pet oblika dijabetesa, ne samo dva Izvor: Shutterstock

Naučnici su predložili novu klasifikaciju dijabetesa, ocenjujući da postoji pet oblika te bolesti, umesto sada prihvaćena dva, što bi, prema njihovim rečima, moglo dovesti do boljeg prilagođavanja lečenja.

Dijabetes kao problem s apsorpcijom šećera u organizmu ima dve kategorije.

Dijabetes tipa jedan, koji se javlja u oko 10 odsto slučajeva i najčešće napada decu i omladinu, karakteriše se nedovoljnim lučenjem insulina, hormona koji održava nivo glukoze u krvi.

Dijabetes tipa dva, koji pogađa 90 odsto obolelih, rezultat je dužeg povećanja nivoa šećera u krvi, i često se povezuje s gojaznošću i životnim stilom.

Autori švedske studije objavljene u jednom specijalizovanom časopisu, predlažu prilagođavanje klasifikacije i uvođenje pet kategorija, tri teške i dve lakše.

"Ovo je prvi korak ka personalizovanom lečenju dijabetesa. Trenutna klasifikacija nije dovoljna za predviđanje komplikacije do kojih može doći", rekao je profesor Leif Grop s univerziteta Lund, jedan od autora studije.

Da bi došli do pet kategorija, istraživači su ispitali podatke 13.720 pacijenata od 2008. godine, i analizirali njihovo lučenje insulina i nivo šećera u krvi u godini života u kojoj su se razboleli. Prva od pet novih kategorija odgovara dijabetesu tipa jedan. Preostale četiri su podvrste dijabetesa tipa dva, gde svaka ima svoje posebne karakteristike.

Jedna od njih se karakteriše većim rizikom od retinopatije, oštećenja mrežnjače oka koje pogađa gotovo polovinu obolelih od dijabetesa tipa dva. Druga se tiče gojaznih pacijenata i obeležena je većom otpornošću na insulin, s povećanim rizikom od oštećenja bubrega.

Poslednje dve, lakše kategorije, obuhvataju gojazne pacijente kod kojih se bolest najpre razvila u mladosti i one koji su oboleli kao stariji, što je najveća grupa, budući da ih ima oko 40 odsto.

Jedna od 11 odraslih osoba u svetu ima dijabetes, što je 425 miliona. To je 10 miliona više nego u 2015. godini, prema podacima koje je u novembru objavila Međunarodna federacija dijabetičara, povodom svetskog dana posvećenog toj bolesti.

Tagovi: dijabetes , naučnici

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mikazika

Molim vas da objavite šta je novo u vezi sa borbom protiv Hiv virusa. Hvala vam.

0 0

Atipicna

I koja je tačno prednost ove podele tipa 2 osim da olakša procenu rizika osiguravajućim kućama. Svaki endokrinolog mora da uzme sve faktore u obzir prilikom određivanja terapije bez obzira na "podtip".

12 1

Nikom ništa

10% Srbije ima dijabetes, u prevodu umreće brže jer su im novi lekovi nedostupni, savetovališta postoje na papiru, edukacija lekara uopšte ne postoji, a fond se trudi iz petnih žila da im uskrati lekove i pomagala na koje imaju pravo. Šta će nam neprijatelji...

37 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo