Pooštravaju se kazne za vozače, za pojas sada 10.000 dinara

Pooštravaju se kazne za vozače, za pojas sada 10.000 dinara Izvor: N1

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima o kojima je u Skupštini Srbije počela rasprava predviđaju smanjivanje tolerancije na količinu alkohola u krvi vozača sa 0,3 promila na 0,2 promila, povećanje sankcija za prekoračenje brzine, a duplirane su i kazne za nevezivanje pojasa.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da su izmenama predviđene strože kazne za nasilničku vožnju - preticanje kolone preko pune linije, za prolazaka kroz crveno svetlo, kao i za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi predviđen je obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, 14-16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.  

Zbog nevezivanja pojasa umesto dosadašnjih 5.000 dinara kazna će biti 10.000 dinara.

Stefanović je naveo da je izmenama predviđena i pojačana odgovornost vozača koji prevoze decu, jer će se deca moći prevoziti samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje u zavisnosti od uzrasta i visine.  

Za ranjive kategorije mladih i neiskusnih vozača pooštreni su uslovi pod kojima oni mogu da dođu do vozačke dozvole, kao i to da ne mogu upravljati vozilom sa snagom motora većom od 80 kilovata sve dok ne steknu spremnost i iskustvo da upravljaju vozilom s većom snagom, što će procenjivati stručnjak.  

Za mlade vozače je predviđena nulta tolerancija za alkohol, zabrana telefoniranja tokom vožnje, zabrana vožnje između 23h i 6h, a predviđeno je i da mogu da prevoze najviše tri lica, uključujući i lice pod čijim nadzorom voze.  

Stefanović je rekao da je izmenom zakona predviđen i obavezan video nadzora prilikom vršenja tehničkih pregleda koji će biti povezan posebnim programom sa MUP-om.  

On je naveo da se prekršajem više neće smatrati preticanje bicikala, radne mašine, traktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila, ako je bezbedno i pod uslovima da je u skladu sa propisanim zakonom, jer su uočili da leti to utiče na stvaranje kolona koje utiču na bezdednost na putevima.  

Ministar je kazao da su izmene dugo i detaljno pripremane i poručio poslanicima da je doobrodošla svaka sugestija koja doprinosi povećanju bezbednosti.  

Stefanović je rekao da su te mere predviđene radi poboljšanja bezbednosti saobraćaja i očuvanja života.

Komentara 128

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ponor

A kad ce kazna za tatinog sina sto gazi decu po pesackim prelazima kad je crveno svetlo on vozi 100 km na cas?

8 0

Pop Makarije

Tako treba to ste teli sta se zalite

7 0

Kamiondzija

I za ksenone ce trebati atest uskoro, inace nema prolaza tehnickog. Merenje jacine snopa, ugao bacanja, moguca zaslepljenost. Pa vi vozite.

10 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo