Brnabić: Izveštaj FATF-a više ne odražava realnu situaciju

Brnabić: Izveštaj FATF-a više ne odražava realnu situaciju Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da izveštaj koji je usvojilo Međunarodno telo za borbu protiv pranja novca (FATF) na sednici krajem februara i zbog kojeg je stavila Srbiju pod "monitoring" (posmatranje), više ne odražava realnu situaciju.

Ona je za "Danas" navela da je FATF taj izveštaj pripremio pre više od godinu dana, kada je identifikovao "određene strateške nedostatke", a da je Srbija do danas ispunila 35 od 40 preporuka tog tela i usvojila šest sistemskih zakona protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Branabić je rekla da su predsetavnici Evropske komisije na sednici FATF u februaru "istupili protiv usvajanja izveštaja i zahtevali da se zaključi da je Srbija poslednjih meseci mnogo uradila i otklonila strateške nedostatke", da je taj stav zastupala većina zemalja i Svetska banka, ali da je prevagnuo stav "jedne zemlje koja je jako uticajna u toj organizaciji".

Izvor: Agencije

Ona je kazala da su 1. marta na snagu stupili Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i izmene Krivičnog zakonika, dok će 1. aprila na snagu stupiti Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Dodala je i da se primenjuju zakoni o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma, o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela i o međunarodnim merama ograničavanja koje je Srbija usvojila sa spreči pranje novca i finansiranje terorizma.

Premijerka je rekla da je Vlada Srbije formirala i Koordinaciono telo koje vodi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Komentara 53

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

10% од 2014

Благо нама с тобом.

0 0

crni domino

Brnabicka, sta cemo sa zakonima koje si zloupotrebila pred beogradske izbore kada si iz budzeta podigla dva miliona evra i dala naprednoj stranci da potkupi glasace!? Kako se premijerko zove ta prevara sa novcem poreskih obveznika koju nam prikazujes kao socijalnu pomoc ugrozenima koju su delili clanovi napredne stranke dan uoci izbora? Da li si gospodjo Brnabic isto tako, mirne duse mogla da tim parama finansiras teroriste ISIS ili teroriste na Kosovu koji su ubili Ivanovica!? Mogla si, a svet je otkrio da to radite. Draga gospodjo Brnabic ili sta ste vec, vi ste zajedno sa Predsednikom Republike banda kriminalaca koje treba momentalno uhapsiti, posto nemate svest da sami podnesete ostavke ili prestanete sa takvim kriminalom da se bavite. Sram vas bilo.

12 0

Miki Šabac

Ma to se oni malo salili, ima li naprednije zemlje u Evropi sa vecim standardom u istoriji i vecim rastom BDP a a tek nezaposlenost 3% od juce!!! Svi podaci tacni i provereni Pinka mi.

15 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo