Na Novom Zelandu najtoplije leto ikad izmereno

Na Novom Zelandu najtoplije leto ikad izmereno Izvor: REUTERS/Trevor Moran/Red Bull Content Pool

Na Novom Zelandu ovo leto je najtoplije ikad izmereno, objavio je novozelandski Nacionalni institut za vodu i atmosferska istraživanja.

Prosečna temperatura bila je 18,8 stepeni Celzijusa, što je 2,1 stepena iznad proseka za razdoblje od 1981. do 2010. godine.

Najjači toplotni talas imao je vrhunac u Aleksandri na Južnom ostrvu 30. januara kada je zabeleženo 38,7 stepeni Celzijusa, što je najviša temperatura izmerena u zemlji u prethodnih 38 godina.

More oko Novog Zelanda bilo je šest stepeni iznad proseka.

U februaru su tu zemlju pogodila dva tropska ciklona - Fehi i Gita, izazivajući štete velikih razmera širom zemlje.

Glavni naučnik nacionalnog instituta Kris Brandolino kazao je za Radio Novi Zeland da vrelo leto nije preveliko iznenađenje i u skladu je sa uslovima koje stvara La Ninja, ali da klimatske promene znače da je verovatno da će se slični temperaturni rekordi nastaviti sve dok je emisija štetnih gasova visoka.

"To ne znači da će se rekordi rušiti baš svaki dan, svaku sezonu ili nedelju ili mesec”, kazao je on i dodao: "Ali u principu, može se očekivati da će se sledećih nekoliko dekada to nastaviti ako emisija štetnih gasova ostane ovakva".

Tagovi: Novi Zeland , leto , Toplo

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

New Zaeland !!!

DIvno ostrvo,dalo je svetu Piter Jackson-a koji je rezirao Lord of the rings,i onu pevacicu Lorde,mada muzika joj je previse pop,ali je zanimljiva.

3 3

dipl.agronom

Jesu li oni priznali Kosovo***...Ako jesu,brasno im nikako ne izvoziti...!!!

24 1

Bojan

Odgovara mi. Selim se! Sigurno me jedva čekaju ;)

31 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo