Zdrava ishrana ne poništava posledice unosa previše soli

Zdrava ishrana ne poništava posledice unosa previše soli Izvor: Pixabay

Zdrava ishrana ne može da poništi posledice unosa previše soli na krvni pritisak, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici iz "Imperial" koledža u Londonu i "Northwestern" univerziteta, analizirajući ishranu više od 4.000 odraslih osoba starosti od 40 do 59 godina u SAD-u, Britaniji, Japanu i Kini, utvrdili su da su ljudi koji su unosili veće količine soli imali viši krvni pritisak bez obzira na to koliko je bila zdrava njihova ishrana.

Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu Hypertension.

Zbog toga naučnici poručuju da je važno obratiti pažnju na unos soli u hrani, a proizvođače hrane pozivaju da smanje udeo soli u svojim proizvodima.

Povišeni krvni pritisak pogađa najmanje svaku četvrtu odraslu osobu u Britaniji i povećava rizik za brojna stanja među kojima su i srčani i moždani udar.

Veruje se da na pojavu tih stanja utiče čitav niz faktora među kojima su i životno doba, težina i unos previše soli. Veruje se da vitamini i minerali u voću i povrću mogu na neki način uticati na krvne sudove omogućavajući smanjivanje krvnog pritiska.

Ranije su stručnjaci verovali da unos velikih količina voća i povrća može poništiti dejstvo većih količina soli u ishrani na krvni pritisak.

Te namirnice, iako mogu uticati na snižavanje krvnog pritiska, ne poništavaju štetni uticaj soli, pokazuje novo istraživanje.

U okviru istraživanja dobrovoljci su praćeni četiri dana i u tom razdoblju uzimani su uzorci urina, merena je težina i krvni pritisak.

Naučnici su proučavali koncentraciju natrijuma i kalijuma u urinu. Natrijum je glavni sastojak soli, a kalijum, koga ima u zelenom lisnatom povrću, povezan je sa snižavanjem krvnog pritiska.

Naučnici su analizirali i 80 glavnih sastojaka ishrane ispitanika koji su inače povezani sa smanjivanjem krvnog pritiska, a među kojima su i vitamin C, vlakna i omega 3 masne kiseline. Njih ima u voću, povrću i integralnim žitaricama.

Otkrivena je vezu između povišenog krvnog pritiska i većeg unosa soli čak i kod osoba koje su unosile velike količine kalijuma.

Preporučen maksimalni unos soli - do 6 grama dnevno

Na osnovu natrijuma u urinu i namirnica u ishrani procenjivali su ukupni unos soli u hrani. U Britaniji je preporučen maksimalni dnevni unos soli za odraslu osobu 6 grama.

Istraživanjem je utvrđeno da je prosečni dnevni unos soli kod ispitanika bio 10,7 grama dnevno s tim da je u Britaniji bio 8,5 grama, u SAD-u 9,6 grama, u Kini 13,4 grama i u Japanu 11,7 grama.

Povećanje unosa soli, iznad prosečnog dnevnog unosa iz ovog istraživanja, bilo je povezano s povišenim krvnim pritiskom, a povećanje unosa soli za 7 grama iznad proseka utvrđenog u istraživanju bilo je povezano s 3,7 milimetara žive višim sistolnim pritiskom (srčanim pritiskom).

Doktor Kvini Čan, autorka istraživanja kaže da rezultati pokazuju koliko je važno smanjiti unos soli.

"Trenutno imamo globalnu epidemiju visokog unosa soli i povišenog krvnog pritiska. Ovo istraživanje pokazuje da ne postoji način da varamo kad govorimo o krvnom pritisku. Smanjeni unos soli je ključan - čak i kad je vaša ishrana u drugim aspektima uravnotežena i zdrava".

"S obzirom na to da veliki deo soli u našoj ishrani potiče iz industrijski prerađene hrane, pozivamo proizvođače da smanje udeo soli", dodaje ona.

Tagovi: ishrana , so , krvni pritisak

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Makso

Koliko je to sest grama. Nemamo uvjek vagu pri ruci

0 0

Kum Ruzvelt

zaista, ni ja nemam predstavu kolika je to količina (ne prodajem drogu, pa nemam preciznu vagu). Osim toga, soli ima i u svim ind. prerađevinama pa sad, što se mere tiče, ko se kako snađe...

1 0

Tesla

Ovo uopste nije tacno! Kalijum je glavni ptotivnik natrijuma, pa samim tim ishranom od 100% sveze sirove hrane, u vixu voca i povrca, koja povecava kalijum u organizmu, izbalansirace stetu koje je napravila prekomerna so.

0 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo