Ko više pere ruke - muškarci ili žene?

Ko više pere ruke - muškarci ili žene? Izvor: Pixabay

Žene nakon obavljanja nužde temeljnije peru ruke u odnosu na muškarce, pokazalo je nemačko istraživanje koje zaključuje da oba pola treba da se dodatno poprave.

Prema istraživanju privatnog univerziteta SRH u gradu Hejdelbergu, 11 odsto muškaraca nije uopšte opralo ruke nakon odlaska u toalet, kao ni tri odsto žena.

Vodu i sapun koristilo je 82 posto žena, ali tek 51 posto muškaraca.

"Za potrebe istraživanja, 10 studenata psihologije posmatralo je ruke oko hiljadu posetioca javnih toaleta tokom jednog meseca", kazao je autor istraživanja Frank Musolesi.

"Studenti su stajali neprimetno u prostorima za pranje ruku u javnim WC-ima u restoranima brze hrane, uslužnim prostorima na autoputevima, železničkim stanicama, kao i u toaletu univerzitetske menze", kazao je Musolesi.

Ranije istraživanje savezne kancelarije za zdravstveno prosvećivanje sprovedeno 2013. godine utvrdilo je da je 95 posto muškaraca odgovorilo da "gotovo uvek" opere ruke nakon upotrebe toaleta, a takav odgovor dalo je i 98 posto žena.

Savezna kancelarija preporučuje da pranje ruku sapunom i vodom traje najmanje 20 sekundi nakon upotrebe toaleta i da se pritom ne zaboravi da dobro oprere i prostor između prstiju.

Prema istraživanju univerziteta u Hejdelbergu, samo je osam posto posmatranih žena i muškaraca na taj način opralo ruke nakon korišćenja toaleta.

Sedam posto ruke nije opralo, 27 posto samo je vodom nakvasilo ruke, a 58 posto koristilo je sapun i vodu ali ruke nije opralo dovoljno temeljno.

Komentara 16

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Drag kao Predrag

Ispricao sam mojoj cerki da posle rukovanja sa nekom osobom i obavljenog razgovora odlazim na pranje ruku . Cak sam i u autu imao pumpisu sa samponom i papirni ubrus. Ona mi je rekla : ti si bolestan......... Sada nemam taj problem jer sam penzioner. Japanci i svi ti istocni narodi imaju obicaj - lepog naklona. Zna li neko da mi odgovori : kako je nastao obicaj rukovanja?

3 0

Donglai Pei

Mene kolega na poslu upozorava sa kojim kolegama da se ne rukujem posto ne peru ruke posle toaleta.

12 0

Student NS

Ručam često u menzi. 95 posto studenata ne pere ruke, ni pre ni posle jela. Jedu svi onako zgrbljeni nad tanjirom, kao pecinski ljudi koji su ulovili plen. Užas.

19 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo