Film "Ustav Republike Hrvatske" od maja u bioskopima u SAD

Film "Ustav Republike Hrvatske" od maja u bioskopima u SAD Izvor: Hà Kin

Rasprodata pretpremijera "Ustava Republike Hrvatske" Rajka Grlića u njujorkškom SVA Theatru, koja je bila posvećena glumcu Nebojši Glogovcu, najavila je redovnu distribuciju filma u bioskopima u SAD.

Hrvatski film počinje da se u američkim bioskopima prikazuje krajem maja, istovremeno u trideset dvorana, izvestio je Hrvatski audiovizuelni centar. Od svoje međunarodne premijere u Montrealu 2016. gde je dobio "Grand Prize of the Americas", film je osvojio 32 nagrade.

Strani festivali prepoznali su kao univerzalnu priču iz jedne zgrade u centru Zagreba, u čijem je središtu profesor Vjeko koji živi dvostrukim životom, danju je ugledni profesor, a noću se oblači kao žena.

Među festivalima na kojima je ta "ljubavna priča o mržnji" predstavljena i nagrađena su i Međunarodni filmski festival u Santa Barbari na kojem mu je pripala nagrada Džefri C. Barbakov za najbolji međunarodni dugometražni igrani film, Evropski filmski festival u Lečeu na kojem je dobio nagradu za najbolji scenario, najboljeg glumca i nagradu publike, Međunarodni filmski festival u Milanu na kojem su nagrađeni glumci Ksenija Marinković i Dejan Aćimović.

Na Pulskom filmskom festivalu osvojio je četiri Zlatne arene i nagradu Fedeora evropske filmske kritike, dok je na londonskom Raindance filmskom festivalu 2017. nagrađen kao najbolji film, za najbolji scenario i za najbolju glumačku izvedbu (Nebojša Glogovac). U glavnim ulogama su Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić. Scenario potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Novisad

Za mene najbolji film, na srpskohrvatskom jeziku , u poslednjih 20 godina !

32 2

Lala

Hvala Hrvatima na odlicnom filmu.

58 4

Jedna žena

Neka te anđeli čuvaju,a dragi Bog zagrli.

77 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo