Izvoz informaciono komunikacionih usluga - 900 miliona evra

Izvoz informaciono komunikacionih usluga - 900 miliona evra Izvor: Shutterstock

Izvoz informaciono-komunikacionih usluga (IKT) iz Srbije u prošloj godini dostigao je rekordnih 900 miliona evra, što je za 21,5 odsto više u odnosu na 2016, pokazao je ovogodišnji izveštaj Narodne banke Srbije (NBS) o platnom bilansu.

IKT najperspektivnija industrija u Srbiji - izvoz od 900 miliona evra oborio sve rekorde

Tako je nastavljen pozitivni trend rasta u ovoj industriji, od više od 20 odsto godišnje u prethodne tri godine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

IKT sektor, koji je u fokusu Vlade premijerke Ane Brnabić, ostao je najperspektivnija privredna grana u Srbiji i jedan od najvećih pokretača privrednog rasta zemlje. Nastavljen je pozitivan trend ubrzanog razvoja i promocije usluga, pre svega u oblasti internet i mobilnih tehnologija, razvoj aplikacija, kao i autsorsinga-a.

IKT sektor najviše je doprineo smanjenju spoljnotrgovniskog deficita sa 473 miliona evra trgovinskog salda i čini polovinu trgovinskog salda svih usluga.

Skoro 70 odsto trgovinskog salda predstavlja računarsko programiranje, koje beleži izuzetan rast unutar sektora.

Izvoz IKT usluga je bio je veći od izvoza u tradicionalnim granama industrije poput voća i povrća, obojenih metala i proizvoda od gume, dok su ga jedino nadmašili izvoz električnih mašina i drumskih vozila, koji je premašio 1,2 milijarde evra, navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srbije podseća da je pokrenula niz projekata za unapređenje obrazovanja, infrastrukture i pravnog okvira za razvoj IKT industrije, kako bi se povećao broj kadrova na tržištu i time zadovoljile potrebe digitalizacije tradicionalnih grana industrije.

Među najznačajnijim rezultatima Vlade u 2017. godini za unapređenje IKT sektora, izdvajaju se povećanje upisnih kvota na IT smerovima fakulteta za više od 20 odsto, proširenje prostornih kapaciteta najvećih IT fakulteta, kao i pokretanje izgradnje inovacione infrastrukture u Nišu, Novom Sadu i Beogradu u šta ulažemo oko 70 miliona evra, navodi se.

U okviru reforme obrazovanja uvedena je Informatika kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola, oko 1.750 škola povezano je na bezbednu akademsku internet mrežu, a pokrenuta je i druga faza prekvalifikacija u IT sektoru.

Veliki pomak postignut je i u oblasti rešavanja pitanja zaostalih rešenja za paušalno plaćanje poreza. Vlada Srbije će nastaviti u 2018. godini da radi na realizaciji 35. projekata koje je ministarski IT Savet usvojio kao prioritetne i koji će doprineti daljem razvoju IKT industrije u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mita

@N Razumeju se oni u sve gde ima para,a ovo konkretno preko Win Wina.

9 0

Beograđanin

Radim od kuće sa strancima, zarađujem bolje od 95% zaposlenih i neću vam dozvoliti da umešate svoje masne i prljave prste. Sve čega se dohvatite, upropastite a ja ću naći način da vam ne plaćam reket. Bar ne dok su ovi na vlasti.

28 1

Mita

Bas me zanima koliko ce sada procenata u tih 900 miliona,braca pokusati da se ugrade....?

31 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo