Predlog novog ustava crkve - da SPC promeni zvanični naziv

Predlog novog ustava crkve - da SPC promeni zvanični naziv Izvor: N1

Predlog novog ustava Srpske pravoslavne crkve (SPC) predviđa da zvanični naziv SPC ubuduće bude "Srpska pravoslavna crkva - Pećka partijaršija", prenele su "Večernje novosti".

Prema pisanju tog beogradskog dnevnika, novine su i da će procedura izbora patrijarha biti pojednostavljena i da će se crkveni poglavar birati na tzv. Izbornom saboru tajnim glasanjem, uz obaveznu dvotrećinsku većinu.

"Izabrani kandidat nosiće i novi naslov: arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja", navele su "Novosti" koje su imale uvid u tekst i dodale da novi ustav predviđa kao mogućnost i uzdizanje 13 postojećih episkopija na nivo mitropolija.

Finalnu verziju dokumenta Sveti arhijerejski sinod nedavno je uputio svim arhijerejima SPC. Usvajanje novog ustava SPC naći će se najverovatnije na dnevnom redu Svetog arhijerejskog sabora, koji će biti održan sredinom maja, pišu "Novosti".

Tagovi: SPC , crkva

Komentara 86

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neki

Poštovani ovu inicijativu nacional-crkvenih zvaničnika možemo dožveti kao kampanju(a la "chai shukarie"). Treba znati da na taj način vlasti SP crkva autoritrano instrumentalizuju celu religijsku organizaciju nametanjenm retrogradne dopune naziva crkve i na taj način stvaraju političku potporu za verski fanatizam(u nekom mogućem pozivu na odbranu), umesto da slede tradiciju svoje SPC(ili UN konvencije o zaštiti kulturno-istorijskih regija), posebno jer je prva Patrijaršija bila u Skopju(ili Ohridskoj arhiepiskopji) u drugoj polovini 14 veka, tako i kasnije nije uvek bilo sedište u Peći, posle seoba naroda(pred osvetom Otomana i Bizantinaca za predhodna osvajanja cara Dušana) i tokom tih seoba koje je vodio pećki patrijarh Arsenije Čarnojević je Pećka patrijaršija preseljena u Sremske Karlovce gde je prestolovala SPC-om skoro dva veka locirano u centralnom delu današnje Srbije.

0 0

T.REX

Kojih pomorskih zemalja????

4 1

Milos

SPC - zato sto volimo Boga

6 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo