Obradović za SK: Najvažnije je da sam ostao normalan

Za košarkaše Lokomotive Kubanj može da se kaže da su obeležili dosadašnji deo sezone u evropskoj košarci. Apsolutno su dominantni u Evrokupu, u kojem su bez poraza, u jednom trenutku su imali niz od 26 pobeda u svim takmičenjima, a od oktobra su samo četiri utakmice napustili pognutih glava.

Obradović za SK: Najvažnije je da sam ostao normalan Izvor: Getty Images/Lennart Preiss
Saša Obradović

Svemu tome treba dodati osvojeni Kup Rusije, koji je prvi trofej za klub iz Krasnodara od trijumfa u Evrokupu 2013. godine. Uz to je i prvi otkako se na klupi Lokomotive nalazi srpski stručnjak Saša Obradović, koji je u poslednjih godinu i po dana praktično preporodio ruski klub.

Sjajna sezona koju Lokomotiva ima je bila jedna od tema intervjua koji je Obradović nedavno dao za Sport Klub. Pored toga, pričao je i o svom trenerskom putu, tome koliko drugačije razmišlja kao trener u odnosu na period kada je bio igra
č, a takođe se osvrnuo i na trenutne probleme u evropskoj košarci.

Obradović je imao i te kako uspešnu igračku karijeru, a mnogi ga na najviše pamte po periodima koje je proveo u Crvenoj zvezdi i Albi, ali i igrama u reprezentaciji Jugoslavije. Sâm kaže da nema velike razlike u njegovoj ličnosti sada, kada je trener, u odnosu na igračke dane, ali da primećuje određene promene.

Čovek je stariji, iskusniji, znam da se drugačije ponašam u odnosu na period iz igračkih dana. Trenerski posao mi je, normalno, pomogao da se mnogo promenim, pre svega kao ličnost. Mnogo sam zreliji nego što je bio slučaj kada sam bio igrač i drugačije razmišljam. Po načinu ili stilu igre, kao kada sam bio igrač ili što sam sada trener, i dalje gajim agresivnu igru u oba pravca. Trebalo bi da se napravi možda malo dublja analiza, ali što se tiče personalitija mislim da sam ostao isti i, što je za mene najvažnije, normalan“.

Saša Obradović u dresu Albe Izvor: Martin Rose/Bongarts/Getty Images
Saša Obradović u dresu Albe

Ono što je ostalo donekle isto su i njegove reakcije tokom utakmice, ali je utisak da je tokom igračke karijere mnogo burnije reagovao. Na tu konstataciju, Obradović je da zanimljiv komentar.

Svake godine sebi kažem da ću tada biti sigurno 10-15 odsto bolji, da ću drugačije da se ponašam, da ću da smanjim gestikulacije. Ne mogu ništa da kažem, mnogo toga i uspevam, ali postoji nešto što je jače od mene, temperament i podneblje sa kojeg dolazim. Takvi su svi ljudi, možda i previše emotivno odreagujem za neke stvari, možda se posle toga i pokajem. Ali to sam ja, ne bežim od toga, niti bih želeo da budem potpuno drugačiji, takvog me ljudi prepoznaju i takav bih voleo da ostanem“.

Tokom karijere, proslavljeni srpski košarkaš je sarađivao sa brojnim velikim trenerima. Dušan Ivković, Željko Obradović i Svetislav Pešić samo su neka od imena, a Obradović kaže da je svaki od stručnjaka sa kojima je radio imao uticaj na to kakav je trener danas.

Teško je izdvojiti jednog čoveka, to je iskustvo kroz sve trenere sa kojima sam radio. Učio sam od najboljih, pokušao sam da od svakog uzmem ponešto, ali opet da budem svoj, da budem drugačiji, da ne budem ničija kopija, ni u ponašanju, ni u načinu igre. To je i normalno, igra se menja, svake godine je drugačija, najvažnije je da taj čovek može da se prilagodi, i ne samo na to, već i na igrače, a sâm igrač na trenera, na sredinu u koju radi. Moje mišljenje je da je to ključ uspeha“.

Kompletan intervju sa Sašom Obradovićem pročitajte na sajtu Sport Kluba.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Petar

Bravo majstore!!!!!

0 0

* Sva polja su obavezna