Agencija za borbu protiv korupcije u doba SNS

Agencija za borbu protiv korupcije u doba SNS Izvor: N1

Pred vama je treći, poslednji deo Istinomer tajmlajna posvećenog Agenciji za borbu protiv korupcije. U prvom delu Istinomer je ispratio njeno mukotrpno osnivanje, u drugom delu njene prve korake i saplitanja u doba DS i na kraju došli do doba SNS i današnjih dana.

Početak SNS doba bio je obeležen naizgled signalima da je Agencija na putu da preskoči saplitanja i greške prethodnog perioda. Podnete su neke krivične i prekršajne prijave, Agencija je smenila svoju direktorku i postavila novu, nastavila bitku za transparentnije finansije stranaka i prvi put napravila zvanični izveštaj o kontroli troškova kampanje.

Međutim, vrlo brzo se pokazalo da je čekaju ništa manji izazovi nego u prethodnom periodu, naprotiv. Ne samo da su pritisci ostali stalni, nego je i novi predsednik (Tomislav Nikolić) prvu priliku za predlaganje člana Odbora Agencije iskoristio da predloži stranački povezanu kandidatkinju.

Posmatrači Agencije na izborima su ometani u radu, tabloidima dostavljani delovi krivičnih prijava koje je podnela Agencija, na upozorenje ministarki Mihajlović za zlouporebu funkcije u kampanji reagovao je Aleksandar Vučić, stajući na ministarkinu stranu. Sukobi su postajali sve otvoreniji i ozbiljniji, da bi doživeli kulminaciju u preporuci Agencije za smenu tadašnjeg ministra pravde Nikole Selakovića i reakcijama na tu preporuku.

Nova vlast je shvatila da joj otvoreni sukobi nisu dovoljni, da joj je potreban bolji i efikasniji način da se "pobrine" za Agenciju za borbu protiv korupcije. Taj način je pronašla laganim prisvajanjem i preuzimanjem Agencije: postavljanjem svojih ljudi na mesta koja su se u njoj otvarala i sprečavanjem da u nju uđe bilo ko ko bi potencijalno predstavljao problem za vlast.

Agencija je pokušala da se bori, upozoravala na predizborna kršenja zakona, prva skrenula pažnju na donacije u istom iznosu za SNS još 2015. godine, podnosila prekršajne prijave, ali, samostalno nije mogla da dobije bitku.

Poslednje napore načinila je izborom Majde Kršikape za direktorku i njenim početkom rada, ali je tome u vrlo kratkom roku usledila i njena ostavka, iz nepoznatih razloga. Zatim se desio izbor potpuno podobnog direktora i time završen proces preuzimanja.

Agencija je danas dovedena do stanja potpune nemoći, njen rad na kontroli vlasti potpuno nevidljiv, a njena aktivnost pred izbore potpuno neprimetna .

Ovim završavamo ovu neveselu priču o instituciji koja je napravljena sa nejasnim motivima, sprečavana da bude korisna za društvo makar u skromnim okvirima koji su joj dati i na kraju pretvorena u potpunosti u demokratski dekor.

Više o projektu Istinomer Amnezije možete pronaći ovde.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

mr

Iz pouzdanih izvora saznao sam da ce sledeci premijer biti niko drugi do Vulin! Pa sad vidite gde mi zivimo.

25 307

ministar za lobotomiju

Vidim da su mnogi nezadovoljni razvojem korupcije jer je primećeno čak i da se u nekim opštinama zapošljavanje vrši konkursom, da je glavni kriterijum stručnost, a ne partijska pripadnost ili bar rodbinske veze, sto je nedopustivo! Sto se mene tiče, stepen korupcije je veci od zadovoljavajućeg. Niko ne bi trebalo da sumnja u moje nepoštenje, ali jedan od problema mogao bi da bude i nedostatak projekata. Zaista sam se trudio da sve radim kako treba. Svaki tender koji je opština sprovela bio je namešten, posao je uvek dobila firma nekog bliskog vlasti, zaposlio sam sve rođake partijskih funkcionera, za direktore sam postavljao samo članove partija, čak je i baba sera u lokalnoj kafani posao dobila samo zato što je svastika sekretara skupštine. Mislim da je zaista izlišno govoriti o mom nepoštenju.

24 1

Laza

Zakon se mora postovati,dosta prepricavanja.

154 8

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo