Luvr otvara izložbu u Teheranu, "otputovala" i sfinga

Luvr otvara izložbu u Teheranu, "otputovala" i sfinga Izvor: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Francuski muzej Luvr otvara izložbu u Teheranu na kojoj će biti izloženo pedesetak remek dela među kojima je egipatska sfinga stara 2.400 godina, bista rimskog imperatora Marka Aurelija, Rembrantov crtež ili pejzaž francuskog slikara Koroa.

Ovo je prvi put da neki veliki zapadni muzej pruža iranskoj javnosti na uvid takvu raznolkost umetničkih dela.

Izložba odražava želju Francuske da ojača jake istorijske veze koje je vezuju s Iranom uprkos teškoj prošlosti u odnosima između Pariza i Teherana vezanoj za neslaganja oko političkih i bezbednosnih pitanja.

Izložba će danas biti otvorena u prisustvu ministara spoljnih poslova Francuske i Irana Žan-Iv Le Driana i Mohameda Džavada Zarifa. Ona će biti otvorena za javnost sutra u Nacionalnom muzeju Irana u centru glavnog grada Teherna.

Eksponati su dovezeni iz Francuske u Iran teretnim avionom.

"Ideja je bila da se u neku ruku donese Luvr Irancima pa smo stoga pokušali da napravimo izbor koji će biti reprezentativan za ceo muzej, za svih osam odelenja Luvra, skulpture, antikviteti, slike i obuhvatajući izuzetno široku hronologiju jer u poslednjoj sali predstavljamo i savremena dela i dela koja su tek nedavno ušla u kolekciju muzeja", rekla je za Frans pres Džudit Enon, jedan od organizatora izložbe.

Otvaranje izložbe plod je dvogodišnjeg rada od potpisivanja sporazuma o francusko-iranskoj kulturnoj saradnji na margini posete iranskog predsednika Hasana Rohanija Francuskoj u januaru 2016. godine.

"Veze između Francuske i Irana su stare i duboke jer je Francuska bila prva u istraživanju iranske arheološke baštine sa iskopinama u (antičkom gradu) Susu", rekao je Žan-Lik Martinez predsednik Luvra i pohvalio ovu izložbu kao nešto što do sada nije vidjeno i nešto što je smišljeno specijalno za iransku publiku.

Francuski ministar spoljnih poslova Zan-Iv Le Drijan nalazi se u zvaničnoj poseti Teheranu gde je došao da u "otvorenom i zahtevnom dijalogu" traži od Irana da se obaveže oko njegovog balističkog programa i regionalnih ambicija u nastojanju da spasi iranski nuklearni sporazum iz 2015. kome preti SAD.

Le Drijan je oštro napadnut u iranskim ultrakonzervativnim medijima.

Dok Iran kritikuje "ekstremizam" koji po mišljenju iranskih zvaničnika evropske zemlje pokazuju prema njemu, sfera kulture izgleda da pruža priliku da se stavi naglasak na pozitivne aspekte francusko-iranskih odnosa. To se dešava i na ekonomskom planu sa povratkom francuskih kompanija kao što su Pežo, Reno i Total u Iran.

"Ova izložba odražava zajedničku ambiciju da produbimo naše bilateralne odnose", rekao je drugi francuski diplomata i dodao de izložbom Francuska kao da želi da kaže "vraćamo Iran na put medjunarodne normalizacije."

Tagovi: Luvr , Izložba , Iran , teheran

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pero Defformero

Otkud Luvru sfinga?

2 0

асф

уместо ратова, свету би овакве ствари биле корисније, да видимо наше различистости и да се дивимо једни другима

83 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo